Avrupa Bizi Kıskanıyor (!): Yaz Saati Uygulamasından Vazgeçmek İstiyorlar

TAKİP ET

Avrupa ülkeleri, Cumartesi gece yarısından itibaren "yaz saati" uygulamasına geçti. Saatler 1 saat ileri alındı ve Türkiye ile saat farkı azaldı. Şu anda Kıta Avrupası ile Türkiye arasında 1, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında ise 2 saat fark var.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre bunun Avrupa'daki son yaz saati olması bekleniyordu. Çünkü Avrupa Parlamentosu (AP), yaz saati uygulamasının 2021'in Ekim'inden itibaren tamamen kaldırılmasını kabul etmişti. Ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında bu konuya ilişkin herhangi bir anlaşma olmadığı için, uygulamadan vazgeçilip geçilmeyeceği henüz kesinlik kazanmadı.

Avrupa'daki birçok ülkede, güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 1970'lerden bu yana yaz saati uygulanıyor. 1980'de Avrupa ülkeleri yaz ve kış saatlerini eşitleyen anlaşmayı imzaladı. Böylece bütün ülkelerde uygulama yaygınlaştı.

Ancak tasarruf önlemleri sebebiyle bu uygulama zaman içinde giderek daha az gerekli hâle geldi. Ayrıca yaz saati uygulaması, insanların "biyoritmini bozduğu" ve ülkeler arasında zaman karmaşası yarattığı için eleştiriliyordu.

Her 10 Kişiden 8'i Yaz Saati Kaldırılsın Diyor

Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre yaz saati uygulamasından vazgeçmek, insan sağlığı açısından daha olumlu sonuçlar doğuracak. 

Belçika'da yapılan başka bir araştırma ise yaz saati uygulamasına geçildikten sonra sabahları daha fazla gün ışığı olduğu için ilk 2 hafta yollarda daha fazla kaza meydana geldiğini ortaya çıkardı.

Araştırmalara göre AB sınırları içinde yaşayan her 10 kişiden 8'i de yaz saatinin kaldırılmasından yana olduğunu söylüyor.

Bu tür olumsuz görüşler üzerine AP, 26 Mart 2019'da yaz saati uygulamasının yürürlükten kaldırımasını öneren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıda, 2021'de son kez yaz saatine geçilmesi öngörülüyor.

AB Üyesi Ülkeler, Kendileri Karar Verecek

Ancak AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nda bu konudaki tartışmalar hâlâ sürüyor. Ekim'in son pazar günü, yaz saati uygulaması sona erecek. Bu süreçte yaz saatinde mi kalacaklarına yoksa kış saatine mi geçeceklerine AB üyesi ülkeler kendileri karar verecek.

AB sınırları içerisinde yaşayanların büyük bölümü, yaz-kış saati uygulamasının kaldırılması istiyor ancak devletlerin buna ilişkin kesinleşmiş bir kararı yok. Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg gibi birbirine komşu ülkeler, ortak bir karar belirlenmesi için çalışıyor.

Avrupa Komisyonu, iç pazarın bozulmaması için ortak bir karar alınmasının önemini işaret ediyor. Birliğin Batı'daki en uç noktası Portekiz, Komisyon'un önerisini henüz gündeme almadı.

AB ülkelerinin henüz ortak bir karar alamaması ve Çin virüsü salgını yüzünden işleyişin yavaş ilerlemesi sebebiyle yasal sürecin tamamlanması olanaksız gibi görünüyor. Bu yüzden AB Konseyi'nin, yaz saati uygulamasının kaldırılması konusunda yeni bir tarih saptayabileceği de belirtiliyor.

AB yönetimi, yeni kuralların iç pazarın işleyişini önemli ölçüde etkilemesi durumunda, yönergenin yürürlüğe gireceği tarihi 12 aya kadar erteleyebilecek.

Yaz saati uygulaması kış saati uygulaması Avrupa İngiltere Birleşik Krallık Avrupa omisyonu Avrupa Birliği AB Avrupa Konseyi