Avrupa Fatihi Ataman'dan Avrupa'ya Tepki

TAKİP ET

Anadolu Efes'e EuroLeague şampiyonluğu kazandırarak tarihe geçen başarılı antrenör Ergin Ataman, Almanya'da yaşanan vize krizinden kariyer planlarına dek birçok önemli konuda açıklamalarda bulundu.

Zorlu sezonun sonunda EuroLeague şampiyonluğuna uzanan Anadolu Efes'in başarılı koçu Ergin Ataman, Almanya'da yaşanan vize sorunu ile ilgili halktv.com.tr'ye önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bilindiği üzere Anadolu Efes'in kupayı kucakladığı maç öncesinde başarılı antrenörün kızlarına, oyuncuların ailelerine ve Türk sunuculara vize verilmemiş ve bu duruma tepki gösterilmişti. Yaşananlara dair "Biz Atatürk çocuklarıyız, bizi sindiremezler" diyen Ataman, yaşananları bir ayrımcılık olarak değerlendirirken AB'nin Türkiye'ye eski saygıyı göstermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türk basketbol tarihine damgasını vuran Ergin Ataman'ın açıklamaları şöyle:

"Kızlarım bu duruma çok üzüldü. Bunun pandemi süreciyle ilgili olmadığını düşünüyoruz. Kızlarım Amerika’da okuyorlar ve sırf bu turnuva için Türkiye’ye geldiler. Kızlarım 2 doz Biontech aşısı oldu zaten. Almanya konsolosu birçok kez başvuru yapmamıza rağmen vize vermedi. Ben bunların ayrımcılık olduğunu düşünüyorum. Avrupa Birliği tek bir ülke gibi davranıyor ve bizi dışlıyor. Bu konuda bir spor adamı olarak hassasiyetimi her yerde belirtiyorum. Basın toplantılarında da bu tepkimi gösterdim. Bunun mücadelesini biz ülke olarak vermek zorundayız. Bu durum siyasi değildir. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin git gide aşağıya doğru itilip yalnızlaştırma politikasıdır. Biz Orta Doğu ülkesi değiliz. Biz Avrupa’ya entegre olmuş birçok Avrupalı iş adamı ve sanayiciyle beraber hareket eden bir ülkeyiz. Yıllardır Avrupa Birliği’ne girecek miyiz ve vize serbestliği olacak mı? tartışmaları sürüyor. Artık bu konuda en azından geçmişte gördüğümüz saygıyı görmek istiyoruz. Gerçekten üniversitede okuyan 2 tane pırıl pırıl genç kızım var. Kızım da bunu ırkçılık olarak değerlendirdi. Biraz ağır kelime olmuş olabilir ama ayrımcılık olduğu ortada. Siz Avrupa’nın en büyük organizasyonunda yer alıyorsunuz ve aynı organizasyonda İspanyol ve İtalyan takımları da var. Onlar ordu gibi geliyorlar, sizden 3-5 kişi gelebiliyor. Bunlar halledilmesi gereken sıkıntılar."

"Biz Atatürk’ün Çocuklarıyız, Bizi Sindiremezler"

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti aleyhine çalışan kişiler bu ülkelerde barındırılırken ve korunurken bizler gibi insanlara bu tip sıkıntılar çıkartılması büyük bir ayrımcılıktır. Biz bununla mücadele edeceğiz.

Biz Atatürk’ün çocuklarıyız, bizi sindiremezler. Eskiden savaşarak hakkımızı alıyorduk, şimdi ise sportif gücümüz var. Bu tepkinin artık yavaş yavaş büyüyerek her kesim tarafından gösterilmesini bekliyorum. Hiçbir siyasi ayrım yapılmadan Türk bayrağının ardında birleşmeliyiz.

Hiçbir şekilde planlanmış bir konuşma değildi. Ama Türkiye olarak yalnız olduğumuzu, askerlerimizin, polislerimizin ne kadar çaba sarf ettiğini bilen ve bu ayrımcılığı bizzat yaşayan bir insan olarak o duygumu spontane olarak gerçekleştirdim. Ben basın önünde Türkçe konuşuyorum."

Galatasaray'a Dönecek mi?

"Galatasaray taraftarı ile aramızda farklı bir duygusal bağ var. Her şeyin ötesinde ben Galatasaray kongre üyesiyim. Herkese ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum. Biz Anadolu Efes ile bir proje içerisindeyiz ve Avrupa’nın zirvesinde kalıp Türkiye’yi temsil etmeye devam edeceğiz. İleriki yıllarda dünya basketbolunun devi olan NBA’den bir teklif gelirse değerlendirebileceğimi söyledim. Bu başarılar devam ederse neden olmasın? Bu zamana kadar Avrupa’daki koçlara teklif gelmemesi bundan sonra da gelmeyeceği anlamına gelmez.

Galatasaray’ın başında Ekrem Memnun var ve çok başarılı. Ben Ekrem hocaya gerektiğinde destek veriyorum zaten. Galatasaray’ın ihtiyacı olan yeni gelecek yönetimde basketbolun hak etmiş olduğu değeri yeniden kazanmasıdır. Basketbolun bir üvey evlat olarak görülmediği, Galatasaray markasının futbolla beraber takım olarak başarı sağladığı bir döneme gidilmesi en büyük temennim. Bir Galatasaray kongre üyesi olarak dışarıdan her türlü desteği vermeye razıyım."

anadolu efes ergin ataman galatasaray euroleague vize krizi almanya avrupa birliği biz atatürkün çocuklarıyız