Avrupa İlaç Ajansı: AB'de Kullanılan Aşılar Varyantlara Karşı Etkili

TAKİP ET

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AB'de kullanılan Çin Virüsü aşılarının Delta dahil tüm varyantlara karşı bağışıklık kazandırdığını açıkladı.

Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri düzenlediği basın toplantısında "Dünya genelinde yapılan bilimsel çalışmalardan elde edilen bilgilere göre BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarının her iki dozunun bütün varyantlara karşı bağışıklık sağladığı görülüyor. (AB'de) Onaylı aşıların sağladığı antikorların Delta varyantına karşı da etkili olduğu laboratuvar çalışmaları ile de gözlendi. Bunların hepsi iç rahatlatıcı" dedi.

İkinci Dozda Farklı Aşı

Cavaleri bazı AB ülkelerindeki iki dozda iki farklı aşının uygulanmasına yönelik temayülle ilgili olarak "Avrupa İlaç Ajansı şu an iki faklı aşının uygulanmasına dair bir öneri yapabilecek durumda değil. Ama Almanya ve İspanya'da yapılan çalışmalar sonucundaki gözlemler bu stratejinin bağışıklık sağlama konusunda daha etkili olduğunu bir güvenlik sorunu yaratmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Üçüncü bir hatırlatma dozunun kullanılmasının gerekip gerekmediği konusunun bilimsel olarak henüz aydınlatılmadığını kaydeden Cavaleri, bu konuyu da aydınlatmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Avrupa İlaç Ajansı AB'de Kullanılan Aşılar Varyantlara Karşı Etkili