Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca'yı Görüşmek İçin Olağanüstü Toplanacak

TAKİP ET

Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca ile ilgili görüşmek üzere Perşembe günü olağanüstü toplanacağını duyurdu.

Almanya, Fransa ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin koronavirüse karşı geliştirilen AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğunu açıklamasının ardından Avrupa İlaç Ajansı (EMA), bundan sonra atılacak adımları görüşmek üzere Perşembe günü olağanüstü oturum düzenleneceğini duyurdu.

EMA'dan Pazartesi günü yapılan açıklamada, ilaçların güvenliğinden sorumlu komisyonun birçok Avrupa ülkesinde kanda pıhtılaşmaya yol açtığı şüphesi ile kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısına ilişkin 'verileri değerlendirdiği' kaydedildi.

18 Mart Perşembe günü düzenlenecek olağanüstü toplantıda elde edilen bilgilerin değerlendirilerek, gerekirse önlemler konusunda karar verileceği belirtildi.

EMA tarafından yapılan açıklamada, "EMA, Covid-19'un ve bununla bağlantılı hastaneye yatma ve ölüm riskinin önlenmesinde AstraZeneca aşısının sağladığı yararın, yan etki riskine kıyasla daha ağır bastığı görüşündedir" denildi.

EMA'nın açıklamasında, aşı olan bazı kişilerde kan pıhtılaşması tespit edildiğini, ancak vakaların sayısının çok düşük olduğu belirtildi. Avrupa Birliği içinde her yıl binlerce kişide tromboz görüldüğü hatırlatılarak, "Aşı olan kişilerde tespit edilen tromboz ve emboli vakalarının, genelde görülen tromboz ve emboli vakalarından daha fazla olmadığı" kaydedildi.

almanya fransa italya avrupa ilaç ajansı astrazeneca olağanüstü toplantı oturum