Avrupa İlaç Ajansı Duyurdu: Çin Virüsü Aşısı, 12-15 Yaş Grubuna Uygulanabilir

TAKİP ET

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech'in geliştirdiği Çin virüsü aşısının 12-15 yaş grubuna uygulanabileceğini duyurdu. EMA'nın aşı stratejisinden sorumlu yöneticisi Marco Caveleri, araştırmalara göre aşının çocuklardaki etkisinin genç yetişkinlerle aynı, hatta daha olumlu olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi EMA, BioNTech-Pfizer'in Çin virüsüne karşı geliştirdiği aşının 12-15 yaş grubuna uygulanabileceğini duyurdu.

EMA'dan yapılan açıklamada, şu anda 16 yaşındakiler ve daha büyüklere yapılabilen aşının etkisinin 12-15 yaş grubundaki 2 bin 260 kişide araştırıldığı belirtildi.

Araştırma sonucunda aşının, bu yaş grubundaki çocuklarda etkili olduğu; hastalığa karşı koruma sağladığı sonucuna varıldığı bildirildi. Açıklamaya göre aşının yapıldığı 1005 çocukta Çin virüsüne rastlanılmadı, placebo aşı yapılan 978 çocuktan 16'sı ise hastalığa yakalandı.

EMA'nın aşı stratejisinden sorumlu yöneticisi Marco Caveleri, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, aşının çocuklardaki etkisinin genç yetişkinlerle aynı, hatta daha olumlu olduğunu söyledi.

Aşının yetişkinlerde olduğu gibi çocuklara da 2 doz hâlinde ve en az 3 hafta arayla uygulanması gerektiğini belirten Caveleri, çocuklardaki yan etkilerin de yetişkinlerdekilerle aynı olduğunu vurguladı.

Caveleri, EMA'nın yalnızca tavsiyede bulunduğunu, aşının çocuklara da yapılması veya ne zaman uygulanacağı konusundaki nihaî kararı AB üyesi ülkelerin vereceğini söyledi.

AB, BioNTech-Pfizer aşısından 2022-2023 yılları için 1,8 milyar doz daha satın almak için firmalarla anlaşma imzalamıştı. AB yönetimi, 12-15 yaş grubunun aşılanmasına sonbaharda başlanabileceğini belirtmişti.

Öte yandan Almanya’da düzenlen aşı zirvesinin ardından yapılan açıklamayla 7 Haziran’dan itibaren 12 yaş üstü çocukların Çin virüsü aşısı yaptırabileceği duyurulmuştu. Nitekim zirveden çıkan bu kararın ardından gözler EMA'nın bugünkü toplantısına çevrilmişti.

Avrupa İlaç Ajansı EMA Avrupa Birliği AB koronavirüs aşı çin virüsü covid-19 pandemi aşılama 12-15 yaş grubu 12 yaş üstü çocuklara aşı aşılama Marco Caveleri Almanya BioNTech Pfizer