Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi: Navalny "Derhal" Serbest Bırakılmalı

TAKİP ET

Rusya Federeasyonu Adalet Bakanı, AİHM'nin kararını Rusya'daki mahkemelere eşi görülmemiş bir müdahale olarak nitelendirdi ve "Bu kişinin salıverilmesi için hiçbir hukukî dayanak yok" iddiasını öne sürdü.

Avrupa'nın en üst düzey insan hakları mahkemesi, tutuklu muhalefet lideri Aleksey Navalny'yi serbest bırakması için Rusya'ya çağrı yaptı. Ancak Kremlin, bu azılı rakibini tecrit etmeye yönelik kati kararını yumuşatmayacak gibi.

Çarşamba günü Navalny'nin internet sitesinde yayınlanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararında, Rus muhalifin derhal serbest bırakılması talep ediliyor. Rusya, söz konusu karara uymadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlâl etmiş olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önde gelen muhalifi olan ve aynı zamanda Rusya'daki yolsuzluklarla mücadele için çeşitli araştırmalar yapan 44 yaşındaki Navalny, beş ay önce zehirlendiği hadiseyle alakalı Kremlin'i sorumlu tutmuştu. Rus yetkililer ise bu suçlamaları reddetmişti. Navalny, tedavisi için gittiği Almanya'dan geçen ay Rusya'ya döndükten sonra da tutuklanmıştı.

Bu ayın başlarında, bir Moskova mahkemesi, tedavisi için Almanya'da bulunan Navalny'yi daha önceki bir davayla alakalı gözetim altında kalma şartlarını ihlal ettiği için iki yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırmıştı. Bu ceza, 2014'te zimmete para geçirme suçunun mahkumiyetinden kaynaklanıyor. Navalny ise bu suçu uydurma olduğu gerekçesiyle reddetmiş, Avrupa mahkemesi ise 2014'teki söz konusu kararın yasadışı olduğuna hükmetmişti.

AİHM Salı günkü kararında, kendi mevzuatının 39. maddesini işaret etti. Buna göre "başvuranın yaşamına yönelik riskin niteliği ve kapsamını" gerekçe göstererek Rus Hükûmetine Navalny'yi serbest bırakması için çağrı yaptı.

Strazburg'daki mahkeme yaptığı açıklamada, "Bu tedbir derhal uygulanacaktır" dedi.

Daha önce bir sinir gazı saldırısına uğrayarak zehirlendiği ve şimdi de gözaltında olduğu için hayatından ve sağlığından yana kaygı duyan Navalny, Rus yetkililerin yeterli önlemleri aldıklarına dair iddialarına da itiraz etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM Rusya Navalny Rus Muhalefeti Kremlin Moskova