Avrupa Konseyi: Avrupa Ülkeleri Düzensiz Göçmen ve Sığınmacıları Korumuyor

TAKİP ET

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Mijatovic, Avrupa ülkelerinin bu "utanç verici" trajediye son vermesi ve insan haklarına saygı gösteren göç politikası izlemesi gerektiğini vurguladı.

AA'nın aktardığına göre Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, "İnsan hakları için bir tehlike çağrısı: Akdeniz'de düzensiz göçmenler giderek daha az korunuyor" başlıklı bir rapor yayımladı.

Raporda, "Avrupa ülkeleri, Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan düzensiz göçmen ve sığınmacıları korumuyor" ifadesini kullanan Mijatovic, şunları kaydetti:

"Sığınmacı ve düzensiz göçmenlerin hayatlarını ve haklarını koruma konusundaki eksiklik daha da kötüleşiyor ve bu her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu ölümler önlenebilir."

Mijatovic, Avrupa ülkelerinin bu "utanç verici" trajediye son vermesi ve insan haklarına saygı gösteren göç politikası izlemesi gerektiğini vurguladı. Komiser ayrıca, bu ülkelerin düzensiz göçmen ve sığınmacıların hayatlarını kurtarmak için hemen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

"Bu, taahhütlerinin güvenilirliği meselesi"

"Bu bir ölüm kalım ve aynı zamanda Avrupa ülkelerinin insan hakları konusunda verdiği taahhütlerinin güvenilirliği meselesidir" diye bir değerlendirme yapan Mijatovic, Avrupa ülkelerine Akdeniz'de arama kurtarma çalışmaları için yeterli imkânlar sağlanması, insan haklarına saygı konusunda sivil toplum kuruluşlarının gerekli denetimleri yapmalarına izin verilmesi, sığınmacı ve düzensiz göçmenlerin ciddî insan hakları ihlallerine maruz kaldıkları yerlere geri gönderilmemesi gerektiğini belirtti.

Raporda, Akdeniz'deki düzensiz göçmen ve sığınmacıların durumunun insan hakları açısından çok kötü olduğuna da dikkat çekildi.

Avrupa Konseyi Avrupa Birliği AB Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic Dunja Mijatovic yunanistan Ab ülkeleri düzensiz göçmen sığınmacılar Akdeniz Akdeniz'de düzensiz göçmenler mülteci