Avrupa Konseyi Türkiye'yi HDP'nin Kapatılmasıyla İlgili Uyardı

TAKİP ET

Avrupa Konseyi, HDP'ye karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın kapatma istemiyle açtığı davaya ilişkin Ankara'yı uyararak, HDP'nin kapatılmasının sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Avrupa Konseyi, Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) kapatma girişimlerine dair Ankara'yı uyardı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, yaptığı açıklamada HDP'nin kapatılmasının "son derece sorunlu" bir durum oluşturacağını söyledi.

Pejcinovic Buric, siyasi partilerin toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü de güvence altına alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin koruması altında olduğunu söyledi.

"AİHM siyasi partilerin bir demokrasi içinde oynadığı temel rolün altını açıkça çiziyor" diyen Pejcinovic Buric "Mahkeme, bir partinin feshedilmesini ya da yasaklanmasını sadece son derece olağanüstü şartlar altında en son çıkış yolu olarak haklı olabilecek, aşırı bir tedbir olarak görüyor" diye konuştu. Pejcinovic Buric "Siyasi bir partinin yasaklanması AİHM hukuku uyarınca bu partinin halkın bir bölümünün içinde bulunduğu durumu, kamuoyunda tartışma çabası gibi basit bir olguyla gerekçelendirilemez. (Türkiye'de) Hükümetin hayata geçirdiği terörle mücadele tedbirlerinin yöntem ve usullerini eleştirmek de bir muhalefet partisinin yasaklanması için gerekçe oluşturamaz" diye konuştu.

Türkiye'de daha önce de siyasi partilerin kapatıldığını ve bunların AİHM'nin gündemine geldiğini hatırlatan Pejcinovic Buric, daha önceki yedi kapatmadan altısında AİHM'in Türkiye aleyhinde karar aldığını belirtti.

Mahkemenin altı davada Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmettiğini belirten Pejcinovic Buric HDP'nin kapatılması halinde de benzer bir sonucun ortaya çıkabileceğini ifade etti.

46 ülkeyle birlikte Türkiye'nin üye olduğu Avrupa Konseyi'ne bağlı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne üye ülkelerden şahıslar yahut tüzel kişiler temel insan haklarının ihlali halinde başvurabiliyor.

hdp pkk parti kapatma ap avrupa konseyi aihm avrupa insan hakları mahkemesi uyardı türkiyeyi ilgili