Avrupa Parlamentosu, AB'nin Türkiye ile Tam Üyelik Müzakerelerini Askıya Almasını İstedi

TAKİP ET

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını tavsiye eden raporu kabul etti. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu raporun kabul edilmesine tepki gösterirdi. Bakanlığın açıklamasında, "Tek taraflı ve nesnellikten uzak olan söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir" ifadeleri kullanıldı.

Euronews'in haberine göre AP'nin İspanyol parlamenteri Nacho Sanchez Amor tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı karar tasarısı büyük bir oy farkıyla kabul edildi.

Söz konusu raporda Türkiye'ye temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında sert eleştiriler yöneltildi. AP'de, önceki yıllara kıyasla Türkiye'ye çok daha fazla sert eleştiriler yöneltildiği gözlendi.

AP'nin Türkiye ile müzakerelerin sona ermesi için çağrı yaptığı ancak gelinen son noktada Avrupa Konseyi'nin Ankara'ya ilişkilerde yenilenmiş ve genişletilmiş bir pozitif gündem teklif ettiği hatırlatılan raporda şu maddeler öne çıktı:

Türkiye'nin AB değerleri ve standartlarıyla arasına mesafe koyması, ilişkilerde tarihî bir bozulmaya sebep oldu. Öyle ki bu durum, her iki tarafın da mevcut ilişki çerçevesini gözden geçirmesini şart koşmaktadır.

Türkiye'nin reform konusundaki isteksizliği, daha derinlikli bir ilişki biçiminin önünde engel olmuş ve ilişkiler daha ziyade gündelik ve dönemsel gelişmeler üzerinden pazarlıkla yürütülen bir hâle gelmiştir.

Üç ana alanda Türkiye'de yaşanan gerileme derin endişe kaynağı olmuştur: Hukukun üstünlüğü ve temel haklarda yaşanan gerileme, tersine işletilen kurumsal reformlar ve çatışmacı dış politika ile açık bir AB karşıtlığı söylemi. Bu aşamada Türkiye'yi, AB vizyonu konusundaki samimiyetini ve bağlılığını sorgulamaya çağırıyoruz.

Türk Dışişleri'nin Tepki: Vizyonsuzluk ve Ahde Vefa İlkesinden Sapma Çabası

"Avrupa Parlamentosu'nun (AP) tavsiye kararı niteliğinde olan 2019-2020 Yılı Türkiye Raporu, 19 Mayıs 2021 tarihinde AP Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin, AB'ye üyelik perspektifi temelinde olumlu bir gündem çerçevesinde yeniden canlandırılmasına yönelik çaba harcandığı bir dönemde, tek taraflı ve nesnellikten uzak olan söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir.

İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapımıza ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan önyargılı bu yazımı reddediyoruz.

Raporda Türkiye'nin katılım müzakereleri sürecinin geleceğini tartışmaya açmaya yönelik ifadeleri vizyonsuzluk ve ahde vefa ilkesinden sapma çabası olarak görüyoruz. Ülkemizin katılım müzakereleri sürecinde yaşanan duraksamanın, Türkiye'nin reform iradesinin eksikliğinden veya AB müktesebatını üstlenme yetersizliğinden değil, bazı çevrelerin en başından bu yana, üyelik sürecini Türkiye aleyhinde siyasi istismar vesilesi olarak kullanmış olmasından kaynaklandığını en iyi AB kurumları ve AP üyeleri bilmektedir.

AB üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedeftir ve tüm Avrupa ve ötesi için bir kazanç olacaktır. Ülkemiz bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir.

AB tarafı, taahhütlerimizi yerine getirdiğimiz 18 Mart Türkiye-AB Mutabakatı kapsamında, özellikle göç konusunda çabalarımızı söylemde takdir ederken, katılım sürecinden göç işbirliğine kadar 18 Mart Mutabakatındaki kendi taahhütlerini yerine getirme konusunda somut bir adım atamama kısır döngüsünden çıkmalıdır.

AB'ye aday ülke olarak, AP'den beklentimiz, Türkiye aleyhindeki temelsiz iddiaların ve körü körüne suçlamaların zemin bulduğu platform olmak yerine, Türkiye'yle ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ile ülkemizin AB'yle bütünleşme sürecine ne şekilde katkı sağlanabileceğine yönelik yapıcı çalışmalar yürütmesidir."

Türkiye AB Avrupa Birliği Avrupa Parlamentosu Dışişleri Bakanlığı Nacho Sanchez Amor Avrupa Konseyi tam üyelik müzakereleri Kıbrıs KKTC 18 Mart Mutabakatı Suriyeli göçmenler Doğu Akdeniz 1915 Olayları Yunanistan