Avrupa Parlamentosu Aşı Pasaportunu Onayladı

TAKİP ET

Avrupa Parlamentosu, AB içerisinde serbest seyahati amaçlayan aşı pasaportunu onayladı.

Avrupa Parlamentosu, ortak olarak kabul edilecek bir sertifikayla birlikte Avrupa Birliği içerisinde karantinasız ve serbest bir şekilde seyahat edilebilmesini onayladı.

Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen kararın son adımında ise kararın, AB üye ülkelerinin hükûmetleri tarafından da onaylanması yer alıyor.

Tüm hükûmetlerin protokolü onaylaması durumunda, 27 AB üyesi ülke arasında 'aşı pasaportu' olanlar için serbest seyahat 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak.

Mart ayında gündeme getirilen düzenlemeye göre, Avrupa Birliği Komisyonu'nun "Dijital Yeşil Sertifika" adını verdiği 'aşı pasaportu', AB ülkelerinde yaşayanlara ücretsiz olarak verilecek ve sertifikada bir QR kod yer alacak. Söz konusu kodla, sertifikanın gerçekliği ve güvenliği sağlanacak. Belge, düzenlenen ülkenin dilinde ve İngilizce olarak hazırlanacak.

 

Bu sertifikaya sahip olanlara seyahatlerde hangi tür kısıtlamaların uygulanıp uygulanmayacağına ise ülkelerin kendileri karar verecek.

Üye bir ülkenin sertifikası olanlara karantina veya test gibi uygulamalara devam etmesi durumunda, bu durumu AB Komisyonuna ve diğer üye ülkelere bildirmek ve nedenlerini izah etmek zorunda olacak.

avrupa parlamentosu avrupa birliği aşı pasaportu ab onayladı düzenleme seyahat kısıtlama olmaksızın yapılacak üye ülkeler 27 ülke hükümetler onay