Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye Raporu: Bozkurtlar Terör Örgütleri Listesine Eklensin

TAKİP ET

Avrupa Parlamentosu, dikkat çekici kararlar içeren 2019-2020 Yılı Türkiye Raporu'nu kabul etti.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda 64 oya karşı 480 oyla kabulan edilen tavsiye kararı niteliği taşıyan Rapor'da, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile üyelik müzarelerinin askıya alması ve Ankara'nın da sözde Ermeni soykırımını tanıması istendi.

Rapor'da bunun yanında Avrupa'da Bozkurtlar ismiyle bilinen Ülkücü Hareket'in yasaklanması yönünde çalışma başlatılması istendi.

Parlamento'da ağırlıklı olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden milletvekillerinden oluşan Liberal grubun önergesiyle Rapor'da değişiklik yapılarak Türkiye'ye sözde "Ermeni soykırımını tanıma çağrısı" eklendi. Liberal grubun önergesiyle rapora eklenen maddede AP'nin 15 Nisan 2015'te aldığı sözde "soykırım" kararına hatırlatma yapılarak "Türk ve Ermeni toplumlarının gerçek anlamda barışmasının yolunu açacak şekilde Ermeni soykırımını tanıması" istendi.

Raporda dış politikası "düşmanca ve çatışmacı" olarak tanımlanan Ankara'nın son yıllarda Avrupa Birliği ilke ve standartlarından giderek uzaklaştığı ve ilişkilerin tarihi dip denebilecek bir noktaya indiğine dikkat çekildi. Hukukun üstünlüğü ve temel insan haklarına saygı konusunda Ankara'nın tavrından duyulan endişenin dile getirildiği Rapor'da, Ankara'nın mevcut kötü gidişatını değiştirmemesi halinde Avrupa Komisyonu'ndan katılım müzakerelerini resmen askıya alınmasını önermesi istendi.

Ayrıca Rapor'da Ülkücü Hareket'in Avrupa'da "Bozkurtlar" adıyla bilinen dernekler "ırkçı ve aşırı sağcı" olarak tanımlanarak, Ülkücü Hareket'in "Sadece Türkiye değil aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde de kaygı verici şekilde ilerlediği" belirtilerek Hareket'in AB terör örgütleri listesine eklenmesi istendi. "Özellikle Kürt, Ermeni veya Yunan kökenliler ve muhalif olarak gördükleri her şahıs için tehdit oluşturduğu" belirtilen Ülkücü Hareket'in yasaklanmasının istendiği Rapor'da Hareket'in MHP'ye yakınlığına dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin otoriter yapısından endişe duyulduğu belirtilen Rapor'da, yargı bağımsızlığının yok olmasından ve iktidarın baskıcı tavrını artırmasından duyulan kaygı dile getirilerek "hükümetin asılsız suçlamalarla tutuklattığı" insan hakları savunucuları, gazetecileri, avukatları ve akademisyenleri serbest bırakması çağrısı yapıldı.

 

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye Raporu Bozkurtlar Terör Örgütleri Listesine Eklensin