"Avrupa Süper Ligi" Kuruldu

TAKİP ET

İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 kulüp, "Avrupa Süper Ligi" adlı yeni bir turnuvanın kurulması hususunda anlaştıklarını duyurdu.

İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Liverpool ve Chelsea kulüplerinden yapılan ortak açıklamada Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğu belirtildi. Lige en az 3 takımın daha katılmasının beklendiği belirtilen açıklamada kurucu 12 kulübün FIFA ve UEFA yöneticileriyle görüşmek konusunda çok istekli olduğu vurgulanırken ligin kuruluşunun Çin virüsünün Avrupa futbol ekonomisini yıprattığı bir zamana denk gelmesine dikkat çekildi.

Açıklamada 15 kurucu kulüp dahil toplam 20 takımın rekabet edeceği ligdeki 5 takımın her sezon değişeceği ifade edilirken, kurucu kulüplere toplam 3,5 milyar Euro aktarılacağı belirtildi. Açıklamaya göre turnuva ağustos ayında başlayacak ve 10'arlı 2 gruba bölünecek olan takımlardan gruplarını ilk 3'te bitirenler doğrudan çeyrek finale yükselecek. Ligi 4 ve 5. sırada tamamlayan takımlar için ise play-off karşılaşmaları düzenlenecek. Finallerin çift maç olarak oynanacağı, final müsabakasının ise 2022 Mayıs'ında tertip edileceği belirtildi.

Kurucu külüp Real Madrid Başkanı ve Avrupa Süper Ligi'nin ilk başkanı Florentino Perez, Lig hakkında "Futbola her seviyede yardımcı olacağız ve onu hak ettiği yere götüreceğiz. Futbolun dünyada 4 milyardan fazla taraftarı var ve dünyadaki tek küresel spor. Büyük kulüpler olarak bizim sorumluluğumuz onların isteklerine cevap vermektir" açıklamasını yaparken siyasetin ve spor dünyasının hemen her noktasından tepkiler yükseldi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un "futbol için çok zararlı" şeklinde nitelediği Avrupa Süper Ligi ile ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa kulüplerinin "Spordaki birlik ve sportif liyakat ilkesini tehdit eden bu organizasyona katılmamasına memnunuz" ifadelerini kullandı. Avrupa Kulüpler Birliği, FIFA ve UEFA da Avrupa Süper Ligi'ne karşı çok sert açıklamalar yaptı.

Avrupa Süper Ligi Kuruldu