Avrupa ve ABD'de 'Dark Web' Operasyonu

TAKİP ET

AB Polis Teşkilatı (Europol) öncülüğünde dokuz ülkede gerçekleştirilen operasyonda 150 kişi gözaltına alındı.

Dark web olarak bilinen ve internetin sıradan kullanıcıların ulaşamadığı internetin karanlık yüzünde Avrupa Birliği (AB) Polis Teşkilatı (Europol) öncülüğünde eş zamanlı olarak dokuz ülkede operasyon yapıldı. Dark web üzerinden yasa dışı ticaret yaptıkları belirtilen 150 kişi gözaltına alındı.

"Dark Hunter" (Karanlık Avcı) adı verilen operasyonda 26.7 milyon euro tutarında nakit ve sanal paranın yanı sıra 234 kilo uyuşturucu ve 45 ateşli silah ele geçirildi.

Europol ve Eurojust tarafından yönlendirilen operasyona Avustralya, Bulgaristan, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, İngiltere ve ABD güvenlik birimleri katıldı.

Operasyon, Ocak ayında dünyanın en büyük yasa dışı pazarı olan "DarkMarket"in kapatılarak, sunucularına el konmasının ardından elde edilen bilgiler ışığında gerçekleştirildi.

Almanya polisinin, karanlık ağdaki pazarın işletmecisi olduğu iddiasıyla tutukladığı kişiden önemli kanıtlar elde ettiği açıklandı.

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunana Europol'ün Avrupa Siber Suç Merkezi (EC3), Ocak ayından bu yana kilit hedefleri belirlemek için istihbarat çalışması yaptı.

"Yüksek Önemli Hedefler" Yakalandı

Operasyonda Avrupa ve ABD'de on binlerce defa yasa dışı mal satışı yapan 150 kişi gözaltına alındı.

Europol tarafından bazıları "yüksek önemli hedefler"olarak kabul edilen şüphelilerden 65'i ABD, 47'si Almanya, 24'ü İngiltere, 4'ü İtalya, 4'ü Hollanda, 3'ü Fransa, 2'si İsviçre ve 1'i de Bulgaristan'da yakalandı.

Diğer hesapların yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

"Berlusconi" de Kapatıldı

İtalya'da da operasyon kapsamında 100 binden fazla yasa dışı ürün ilanıyla övünen "DeepSea" ve "Berlusconi" adl dark web pazar yerleri kapatıldı.

Bu pazar yerlerinin dört yöneticisi tutuklandı ve 3,6 milyon euro değerinde kripto paraya el kondu.

Europol'ün operasyonlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Jean-Philippe Lecouffe, Lahey'den yönetilen operasyonda, karanlık ağdaki suçluların maskesini düşürmek için küresel bir işbirliği gerçekleştirildiğini vurguladı.

dark web italya operasyon europol gözaltı avrupa abd ingiltere hollanda fransa operasyon