Avrupa'da Milyonlarca Kişi Aşılandı Türkiye Henüz Başlayamadı

TAKİP ET

Avrupa ülkeleri aşı kampanyasına başladı ve milyonlarca vatandaş aşıya ulaştı.

İngiltere Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıya onay veren ilk ülke oldu ve aşılamaya 8 Aralık'ta başladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 8 Ocak 2021 itibariyle 2 milyondan fazla kişiye aşı vuruldu. İngiltere, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ikinci aşıya da onay vermişti.

Avrupa İlaç Ajansı Pfizer/BioNTech aşısının kullanımına 21 Aralık'ta onay verdi. Aşının dağıtımının ise Avrupa Komisyonu koordine etti. Brüksel henüz aşılar geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği'nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzalamıştı. Aşıların ilk partisi ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlamıştı.

Almanya'da 8 Ocak tarihi verilerine göre ülkede 532 bin kişi aşı oldu. Ülkenin aşılama oranı şu anda yüzde 0,64 düzeyinde.

Aşılamaya diğer ülkelere göre daha geç başlayan Fransa, 8 Ocak itibariyle 80 bin aşılama yaptı. Aşılama oranı yüzde 0.12 civarında. Yetkililer aşılamaya önümüzdeki günlerde hız verileceğini açıkladı. Fransa, Pfizer/BioNtech'in ardından Moderna aşısına da onay vermişti.

Pandemiden en fazla etkilenen ülkelerden İtalya'da 9 Ocak tarihli verilere göre yaklaşık 590 bin kişi aşı oldu. 60 milyon nüfuslu ülkede bu halkın yaklaşık yüzde 1'inin aşı olduğu anlamına geliyor.

Aşılama konusunda dünyada en hızlı ülke İsrail oldu. Sağlık Bakanı Yuri Elderstein'ın açıklamasına göre 10 Ocak itibariyle ülkede yaklaşık 1 milyon 783 bin kişi Çin virüsü aşısı oldu. Bu 8,9 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 20'sinden fazlasının aşılandığı anlamına geliyor.

Türkiye'de ise vatandaş aşıya kavuşabilmiş değil.

wuhan çin virüsü covid covid19 covid-19 coronavirüs korona koronnavirüs corona aşı sinovac pfizer biontech ingiltere abd aşı doz aşı dozu doz iki doz tek doz kaç doz aşı kaç doz ikinci doz ne zaman sonra