Avustralya, Çin'in Yayılmacı "Kuşak ve Yol Projesi"nden Çekildi

TAKİP ET

Avustralya Federal Hükûmeti, Victoria eyaletinin Kuşak ve Yol Projesi kapsamında Çin ile imzaladığı iş birliği anlaşmalarının iptal edildiğini açıkladı. Böylece Federal Hükûmet, Çin, İran ve Suriye ile yapılan dört ayrı anlaşmadan da çekildi.

Kırım Haber Ajansı'nın (QHA) haberine göre Avustralya, Çin ile imzalanan Kuşak ve Yol Projesi kapsamındaki ekonomik iş birliği anlaşmasından çekildiğini duyurdu. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, konuya ilişkin, “Bu dört anlaşmanın Avustralya’nın dış politikası ile tutarsız ve dış ilişkilerine zıt olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Çin Etkisine Veto

Avustralya Federal Hükûmetinin veto ettiği dört anlaşma, Çin’in dünya piyasalarında etkisini arttıracak olan “Kuşak ve Yol Projesi” kapsamında imzalanan anlaşmalardan ibaret. Çin ile 2018 ve 2019’da imzalanan anlaşmaların yanı sıra Suriye ile 1999’da imzalanan eğitim anlaşması ve İran ile 2014’te taraf olunan protokol de feshedildi.

Doğu Türkistan'daki İnsan Hakları İhlallerinin Payı

Avustralya, Çin’in Doğu Türkistan’daki sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına karşı uluslararası toplumun açıklamalarına destek vermişti. Çin ile ekonomik ilişkilere yönelik anlaşmalardan çekilme kararının altında bu durumun yattığı belirtiliyor.

Öte yandan Avustralya’daki Çin Büyükelçiliği, bu durumu, "mantıksız ve kışkırtıcı" olarak nitelendirdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, 10 Nisan 2021’de Çin yönetiminin gizlemeye çalıştığı ve gerçekleri çarpıttığı Doğu Türkistan’daki Uygurlara yönelik işlenen sistematik insan hakları ihlallerine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Bakan Payne, Uygur Türklerinin Çin tarafından sistematik baskı ve işkenceye uğradığına ilişkin ellerinde güvenilir raporlar olduğunu açıkladı.

Avustralya Çin Kuşak Yol Kuşak ve Yol Projesi Çin emperyalizmi yayılmacılık emperyalizm Doğu Türkistan Uygur Türkleri insan hakları ihlalleri asimilasyon baskı işkence İran Suriye Marise Payne Victoria eyaleti