Avustralya Çin'in Yayınladığı Sahte Görsel İçin Özür Bekliyor

TAKİP ET

Avustralya, Çi'in Twitter hesabında paylaşılan Avustralyalı bir askerin Afgan bir çocuğu öldürdüğünü gösteren sahte fotoğraf için özür dilemesini istedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lijian Zhao, bir çocuğun yanında kanlı bir bıçakla Avustralyalı bir askerin bulunduğu bir görsel yayınladı.

Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine uyguladığı insan hakları ihlalleri ile bilinen Çin hükumetinin başbakanı Zhao'nun tweetinde "Afgan sivillerin ve mahkumların Avustralyalı askerler tarafından öldürülmesiyle şok oldu. Bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz ve onları sorumlu tutmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Avustralyalı askerlerin 14 yaşındaki iki Afgan çocuğu öldürmek için bıçak kullandıklarına dair daha önce bildirilen iddialara bir referans gibi görünen fotoğrafta çocuğun elinde bir kuzu olduğu görülüyor.

Bu ayın başlarında, bir raporda 25 Avustralyalı askerin '2009-2013 yılları arasında 39 Afgan sivil ve mahkumun öldürülmesine karıştığına dair' bilgiler medyada yer almıştı. Avustralya Yayın Kurumu (ADF) raporun iddiaları doğrulamadığını bildirdi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Twitter'da yayınlanan gönderiyi 'dezenformasyon' olarak nitelendirerek platformundan kaldırmasını istediklerini aktarırken gönderi için "gerçekten iğrenç, son derece saldırgan, son derece çirkin" sözlerini kullandı.

Başbakan, "Çin hükumeti bu yazıdan tamamen utanmalıdır. Bu onları dünyanın gözünde küçültür. Bu yanlış bir imaj ve savunma güçlerimizin üzerinde korkunç bir hakarettir" dedi.

avusturalya çin çin özür bekliyor avustralyalı askerler twitterdan yayınlanan görüntü afgan çocuk görseli sahte fotoğraf polemiği