Avustralya'da Kadın Ayaklanması: Cinsel Saldırıları ve Tacizleri Durdurun

TAKİP ET

Avustralya tarihinin en büyük kadın ayaklanması gerçekleştirildi.

Geçen hafta Başbakan Scott Morrison'a gönderilen mektupta, Porter’ın, 1988'de Sydney Üniversitesi'nde düzenlenen bir lise tartışma turnuvasında 16 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği iddia edilmiş, iddialara konu olan kadın, geçen yıl intihar ederek hayatına son vermişti.

Olayla ilgili soruşturma yürüten New South Wales Polisi'nin konuyla ilgili soruşturmanın kapatıldığını duyurması üzerine ülkede yaşayan kadınlar eyleme başladı.

Eyleme katılan on binlerce kadın, hükümetin yaptırımda bulunmadığı gerekçesiyle yürüyüş düzenledi.

Protestolar, bir hafta önce, Başsavcı Christian Porter'ın 1988 yılında bir cinsel saldırı iddiasına konu olmasından sonra başladı. Porter, iddiaları reddetse de ülkedeki binlerce insan bunun aksini savunarak eyleme katıldı.

‘4 Mart Adaleti’ olarak bilinen protesto mitingleri, Pazartesi günü öğleden sonra Canberra, Sidney ve Melbourne gibi büyük başkentlerin yanı sıra küçük kasabalar da dahil olmak üzere Avustralya'nın 40 şehir ve kasabasında düzenlendi.

Eylemciler, bunun "Avustralya'nın gördüğü en büyük kadın ayaklanması" olduğunu ifade etti.

Çoğu hükümet milletvekilinin katılmayı reddettiği eylemlere, İşçi Partisi vekilleri ve diğer bazı önde gelen milletvekilleri katıldı.

Cinsel saldırıya maruz bırakıldığını söyleyen eski siyasi danışman Brittany Higgins, Pazartesi günü Parlamento Binası'nın önünde düzenlenen protestolarda konuşarak, "Avustralya'da kadınların maruz kaldığı cinsel şiddetin toplumda korkunç bir kabulü var. Ben parlamento binasında bunları yaşıyorsam, diğer kadınlar bu olayı her yerde yaşayabilir. Benim hikâyemin gazetelerin ön sayfalarında yer alması kadınlar için acı verici bir hatırlatmadır” diyerek duruma dikkat çekmeye çalıştı.

 

avustralya eylem kadın taciz şiddet istismar porter 4 mart adaleti yürüyüş canberra sidney melbourne