Avustralyalı Uzman: Bebeğin Altını Değiştirmeden Önce Rızası Alınmalı

TAKİP ET

ABC News'te yayımlanan 'bebeğe rıza kültürünün öğretilmesi' ile ilgili eski tarihli bir programa ait kesit, sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Avustralyalı bir cinsellik uzmanı, ebeveynlerin bebek bezlerini değiştirmeden önce çocuklarının iznini istemeleri gerektiğini, böylece bir "rıza kültürü" oluşturabileceklerini söyledi.

Deanne Carson, ABC News'de küçük çocuklara rıza öğretmekle ilgili bir bölüm esnasında sıra dışı bir öneride bulundu ve o zamandan beri birçok izleyici Carson’a eleştirilerde bulundu. Kendisini Twitter'da “cinsellik eğitimcisi, konuşmacı ve yazar” olarak tanımlayan Carson'a göre, bir rıza kültürünün doğum itibarıyla başlaması gerekiyor.

Carson, bunu yapmak için ebeveynlerin bebeklerine şu gibi soruları sormalarını önerdi: “Şimdi bezini değiştireceğim, olur mu?” Bebeklerden bahsettiği için sözlü olarak cevap vermeyeceklerini belirten Carson, şu ifadeleri ekledi: “Tabii ki bir bebek size 'Evet anne, çok güzel olur; bezimi değiştirmeni çok isterim,’ şeklinde bir cevap vermeyecek.” Uzman olduğunu iddia eden Carson, “Ama eğer ona beden dilini kullanması için biraz zaman tanıyıp göz teması kurmayı beklerseniz, o çocuğa tepkilerinin önemli olduğunu bildirirsiniz,” diyerek sözlerine devam etti. Üç yaşından büyük çocuklar ile çalışan Carson'a göre, ebeveynlerin bu fikirleri bebeklerine erkenden tanıtmaları gerekiyor.

Bölüm yayımlandığından bu yana sosyal medyadaki birçok kişi, Carson'ı ve onun çocuk rızası ortamı oluşturma konusundaki önerilerini eleştirdi. Bir kullanıcı Twitter'da "Bir çocuğun bezi kirliyse, ebeveynleri hemen değiştirmeli. Bu, çocuğunuza düzgün bakmanın bir parçası olduğu için olmalı - çocukları onlara izin verdiği için değil," dedi. Bir başka kullanıcı, “İzin verilmediği için günlerce altını değiştiremediğiniz ve şimdi cilt rahatsızlığı olduğu için bebeğinizle doktor doktor gezdiğinizi düşünebiliyor musunuz?” dedi.

Carson’ın İfadeleri, Türkiye’de de Tartışma Konusu Oldu

Almanya fonlu Medyascope’un yazarlarından Karşılaştırmalı Siyaset Bilimci Aysuda Kölemen, Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarda “Yenidoğan rıza veremez diyen insanlar beni açıkça endişelendiriyor. Doğduğu andan itibaren oğlumun gözünü takip ederek istemediği şeyi hemen bırakıyordum. Sürekli gözünü takip edince ihtiyaçlarını da anlıyordum. Bebekler isteklerini ilk andan vücut diliyle ifade ediyor.” dedi.

‘Çocuğun rızası’ kalıbının geçmişte çok kez taciz, tecavüz, çocuk gelinler gibi çirkin durumları örtbas etmek için kullanılmış olması ve batı destekli kullanıcıların son dönemde ısrarla bu kavramı vurgulaması, bu ifadenin pedofilinin önünü açmak için kullanılmasıyla ilgili haklı endişeleri akıllara getiriyor.

taciz tecavüz alman almanya medyascope Avustralya deanne carson abc rıza consent çocuk pedofili twitter cinsellik