Avusturya Başbakanı Kurz'dan AB'ye: Batı Balkanları Türkiye Gibi Süper Güçlere Bırakmayın

TAKİP ET

Slovenya'nın ev sahipliğinde düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde "birliğin genişlemesi" konusu yeniden görüşüldü.

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Slovenya'nın ev sahipliğinde 6 Ekim'de düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi'nde "birliğin genişlemesi" konusu yeniden gündeme geldi.

6 Batı Balkan ülkesine (Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya) 18 yıl önce verdikleri üyelik sözünü tekrarlayan AB üyesi 27 ülkenin liderleri, ancak içerde göç konusunda ters tepme korkusuyla daha önce açıklamış oldukları 2030 hedefini askıya aldı.

Reuters'in haberine göre, 5 Ekim'de Brdo Kalesi'nde yenilen akşam yemeğinde ise AB'nin Çin, ABD, Afganistan stratejisi ele alınırken, Batı Balkanların AB üyesi yapılmaması halinde Çin ve Rusya'ya "kaptırılacağı" tartışması yeniden masaya yatırıldı.

"Batı Balkanları Türkiye'ye Gibi Süper Güçlere Bırakmayın"

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins'in "Burası bizim arka bahçemiz" görüşünü paylaşan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, şu ifadeleri kullandı:

"AB bu bölgeye gerçek bir perspektif sunmazsa, Çin, Rusya ya da Türkiye gibi diğer süper güçlerin orada daha büyük bir rol oynayacağının farkında olmalıyız. Bölge coğrafi olarak Avrupa'ya aittir ve bir Avrupa perspektifine ihtiyaç duymaktadır."

AB Avrupa Birliği Avusturya Sebastian Kurz