Avusturya Vizesi Nasıl Alınır? Avusturya Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Avusturya Vizesi AB, AEA ve İsviçre vatandaşları için zorunlu değildir. Ama vize muafiyeti uygulanan ülke vatandaşları Avusturya'da çalışamaz ve her 180 günde azami 90 günü aşmamak şartıyla ziyaret edebilir. Schengen ile gidilebilen, Orta Avrupa'da bulunan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Toplam 9 eyaletten oluşur. Resmi dili Avusturya Almancası fakat vatandaşların birçoğu Bavyera lehçelerinden birini konuşmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir ile dünyanın en zengin 20 ülkeden biridir.

Avusturya Vizesi AB, AEA ve İsviçre vatandaşları için zorunlu değildir. Ancak vize muafiyeti uygulanan ülke vatandaşları Avusturya’da çalışamaz ve her 180 günde azami 90 günü aşmamak koşulu ile ziyaret edebilir. Schengen ile gidilebilen bu ülke Orta Avrupa’da bulunan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toplam 9 eyaletten oluşur. Ülkenin resmi dili Avusturya Almancası fakat vatandaşların birçoğu Bavyera lehçelerinden birini konuşmaktadır. Ülke kişi başına düşen milli gelir ile dünyanın en zengin 20 ülkesinden biridir. İnsani Gelişme Endeksi’ne göre dünyada 20. Sıradadır ve şehir bazında bakıldığında Viyana bu verilerle 1. Sırada yer alır. Avusturya 1955 yılından beri Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir. Ülkede geçerli olan para birimi Euro’dur.

Tarihte Osmanlı tarafından işgal edilen Macaristan ile güçlü ilişkileri vardır. Osmanlı’dan ayrılan Macaristan ile birleşerek Avusturya-Macaristan ikili monarşisini kurmuştur. Kurulan bu birlik I. Dünya Savaşı’na kadar devam etti ve 1955’te sona erdi.

Avusturya Alp Dağları Bölgesi’nin kendine has iklimine sahiptir. Bu iklimde yazlar serin ve kışlar bol yağışlıdır. Görece soğuk bir ülkedir. Bu tabiat şartları nedeniyle en çok kış turizmi ve kayakta ön plana çıkmıştır. Ülke doğal kaynaklarına sahip çıkmasıyla ünlüdür. %47’si ormanlarla kaplı ülke Orta Avrupa’daki en yeşil ülkedir. Ancak tarıma elverişli toprakları çok azdır. Bu nedenle ürünü arttırmak için modern tarıma yönelmiş bir ülkedir. Bunun dışındaki baskın gelirini sanayi ve turizmden elde etmektedir.

Avusturya’nın en kalabalık şehri aynı zamanda da başkenti Viyana’dır. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından dünya kültür mirası kabul edilen Aziz Stefan Katedrali de burada bulunur. Etnik yapı bakımından çok karışmamış ve göç almamış bir ülkedir. Ülke vatandaşlarının %93’ü Avusturyalıdır. Azınlık grupları genellikle Türkler, Slovenler, Çekler, Almanlar, Slavlar, Macarlar ve Hırvatlardan oluşmaktadır. Çok göç almamasının da etkisi ile dini yapısı çok esnememiş bir ülkedir. Ülkede en baskın din Hristiyanlık ve nüfusun %73’ü Katolik olduğunu beyan etmektedir. Yani Hristiyanlığın en sadık yaşandığı ülkelerden biridir.

Avusturya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avusturya vize başvurusu için tüm işlemler İstanbul Avusturya Başkonsolosluğu tarafından yürütülmektedir. Tüm başvuru işlemleri ise VFS Global üzerinden yürütülmektedir. Avusturya Schengen Vize bölgesi içinde yer almaktadır. Bu nedenle kısa süreli seyahatlar için Schengen vizesinin kurallarına tabiidir.

Başvurular için VFS Global’in İstanbul, Bursa, Edirne, Ankara, Antalya, İzmir, Muğla, Gaziantep ve Trabzon şubelerinden herhangi birinden yapılabilir. Buraya teslim edilen başvuru belgeleri Avusturya İstanbul Başkonsolosluğuna iletilir ve süreç değerlendirmeleri orada yapılır. Başvuru sürecinde takip edilmesi gereken adımlar:

Avusturya Konsolosluğu belgelerin güncelliğine önem veriyor. Bu nedenle başvuruda kullanılacak tüm belgelerin en fazla son 3 ayda alınmış olması gerekir.

Başvuruda bulunulacak vize türü iyi belirlenmelidir. C Vizesi mi Aile birleşimi mi olduğuna göre doldurulacak form değişmektedir.

Formlar Schengen Vize başvuru formudur.

Formda 3 dil seçeneği var: Almanca, İngilizce ve Türkçe. Bu dillerden herhangi birinde form doldurulabilir.

Formda doğru bilgilerin verildiğinden emin olunmalıdır.

Formdaki bilgilerin doğruluğunu destekleyen belgelerle (okul kabul mektubu, işveren belgesi, banka hesap defteri vb.) birlikte teslim edilmelidir.

D Tipi Vizeler ve ticari amaçlı alınacak Vizeler sadece yetkili Avusturya dış temsilci makamları tarafından verilmektedir.

Gerekli tüm destekleyici belgeler ve form VFS Global’e teslim edilir ve süreç başlar.

Avusturya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Avusturya vize başvuru formu alınacak vize türüne göre değişkenlik göstermektedir. Kullanılacak başvuru formlarının linkleri:

C Vizesi Başvuru Formu: https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/GK_Istanbul/Dokumente/C_vizesi_basvuru_formu.pdf

D Vizesi Başvuru Formu: https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/GK_Istanbul/Dokumente/D_vizesi_basvuru_formu.pdf

Aile Birleşimi: https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/GK_Istanbul/Dokumente/Aile_birlesimi__T.C._vatandasi_ile_Avusturya_Vatandasi__basvuru_formu.pdf

Oturum Müsaadesi Başvuru Formu: https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/GK_Istanbul/Dokumente/Oturum_muesaadesi_basvuru_formu__T.C._vatandasi_ile_T.C._vatandasi_.pdf

Öğrenci Oturum Müsaadesi Başvuru Formu: https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/GK_Istanbul/Dokumente/Oturum_muesaadesi_basvuru_formu_ueniversite_oegrencisi.pdf

Avusturya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Avusturya vize türleri diğer tüm vizelerde olduğu gibi alınış amacına ve kullanım süresine göre değişkenlik gösterir. Seçilen vize türüne göre eklenecek belgeler ve başvuru beyanı değişeceği için aralarındaki ayrımı bilmek önemlidir. Beyan edilen vize türü ile asıl amacın uyuşmaması durumunda vize reddedileceği için doğru seçim yapmaya özen gösterilmelidir. Avusturalya vize türleri:

C Tipi Vize: 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak kısa seyahatler için tasarlanmış vizedir. Turistik, ticari veya ziyaret amaçlı seyahatler için kullanılır.

A Tipi Vize: Havalimanı transit vizesidir. Uluslararası uçuşları sırasında yapılan aktarmalarda, havaalanın uluslararası transit bölgesinden ayrılmayan kişiler vizeden muaftır. Ancak bazı ülkeler bu transit bölgesinden ayrılmayacak olsa bile vize almak zorundadır. A tipi vize alması gereken ülkeler: Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Etiyopya, Gana, İran, Irak, Nijerya, Somali, Pakistan, Sri Lanka, Suriye.

D Tipi Vize: Ulusal vize olarak geçer. En az 91 en fazla 180 gün kalacak kişiler için düzenlenir. Tek giriş hakkıyla ya da çok girişli olarak düzenlenirler. Bu vizenin Avusturya’dan uzatılması mümkün değildir. Bu nedenle eğer daha uzun kalma ihtimali varsa bu vizeye başvurulmamalıdır. 6 aydan uzun kalışlar için “oturum müsaadesi” için vize başvurusu yapılmalıdır.

Erwerb: Kısıtlı bir süre için çalışma izinli vizelerdir. Geçici bir serbest meslek, geçici istihdam, sezon işçisi ve stajyerler için düzenlenir. Düzenlenebilmesi için gerekli evrakların beyan edilmesi gerekmektedir.

Avusturya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Avusturya vizesi evrakları bazı durumlarda Almanca ya da İngilizce olarak istenebilmektedir. Bunun için en doğru veriyi sorumlu temsilci makam verebilmektedir. Evraklar doldurulan form ile tezatlık içermemelidir. Formda beyan edilen bilgileri tasdik eden belgeler olmalıdır. Avusturya vizesi için gereken evraklar:

Başvuru formu

Biyometrik fotoğraf (ICAO koşullarına uygun çekilmiş olmalıdır.)

Veriliş tarihi 10 yılı geçmemiş, seyahat tarihinden sonra en az 3 ay geçerliliği devam edecek ve en az 2 boş sayfası olan pasaport

Biyometrik veriler. Parmak izi kaydı alınmasıdır. Son 59 ay içinde Schengen için biyometrik bilgi verenler bundan muaftır.

Pasaportun biyografi sayfasının fotokopisidir.

Önceki Schengen vizelerinin fotokopileri

Ulaşım için kullanılacak araçların biletleri. Ödenip satın alınmış olmak zorunda değil uçak rezervasyonu, tren rezervasyonu gibi belgeler de yeterlidir. Zaten vize fiziki olarak çıkmamışken bu tarz ödeme gerektiren ön hazırlıkların yapılmaması önerilmektedir.

Seyahat Sağlık Sigortası’nın poliçesi. Bu poliçenin tüm Schengen bölgesinde geçmesi ve en az 30.000 Euro masrafı kapsıyor olması gerekmektedir.

Ziyaret amaçlı bir seyahat varsa ziyaret edilecek kişiler gayr-ı resmi bir davet mektubu.

Eğer varsa Avusturalya’da düzenlenmiş elektronik davetiyenin 8 haneli ID numarası. Bu numara bankada yeterli para olmaması durumunda da kullanılabilir.

Reşit olmayan çocuklar ebeveyni ile yolculuk yapmayacaksa noter onaylı vekâletnâme sunulmalıdır.

Başvuru sahibinin ülkeye geri dönmek için sebeplerini kanıtlayan belgeler:  İstihdamın devam ettiğini gösteren belgeler, öğrenci belgesi, mal varlığı vb.

İş seyahati için alınacak vizelerde; Avusturya’daki şirket tarafından düzenlenen resmi davet mektupları, iş yerinden istihdamın devam ettiğine dair belge, sicil kaydı gibi ek belgeler de alınmalıdır.

Transit vizeleri için asıl gidilecek ülkenin vizesi ve uçak biletleri

Avusturya Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Avusturya vize ücreti alınan vizenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Schengen alacak 12 yaş ve üzeri kişilerden 80 Euro, 6-12 yaş arasındaki çocuklardan 40 Euro harç ücreti alınmaktadır. 6 yaşından küçük çocuklar için Schengen vize ücreti alınmaz.
Schengen dışındaki vizelerin ücretleri:

D Tipi yetişkin vizesi ücreti: 150 Euro

D Tipi 6 yaşını doldurmamış çocuklar için vize ücreti: 75 Euro

Sığınmacı ve ikincil koruma hakkı tanınan yabancılar için yetişkin vizesi ücreti: 200 Euro

Sığınmacı ve ikincil koruma hakkı tanınan yabancılarda 6 yaşını doldurmamış çocuklar için vize ücreti: 100 Euro

AB Vize Kolaylaştırması kapsamındaki vize ücretinden muaf olmayan kişiler: 35 Euro

Avusturya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Vize başvuruları sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus vize fiilen alınmadan ücret ödemeyi gerektiren bir seyahat planlaması yapmamaktır. Çünkü vizenin çıkmaması, geç çıkması gibi durumlarda yaşanacak mağduriyetler kişiyi ilgilendirir. Bunun dışında dikkate alınması gereken hususlar:

Beyan destekleyici evrakların eksiksiz ve doğru doldurulduğundan emin olunmalıdır. Tercüme gereken evraklar düzgün tercüme edilmelidir.

Covid-19 önlemleri kaldırıldı. Ülkeye girişlerde aşı, kayıt ve karantina zorunluluğu artık yok. Ancak konsolosluk işlemlerinde maske zorunluluğu devam ediyor. Konsolosluğa girebilmek için sadece FFP-2 maskeler kabul ediliyor.

Ulusal Vize hariç tüm vize işlemleri anlaşmalı kurum tarafından yapılıyor. Konsolosluk ya da elçiliklerden başvuru kabul edilmiyor.

Aracı kuruma randevusuz gidilmiyor.

Vize başvuruları en erken 6 ay, en geç seyahat tarihinden 15 gün öncesinde yapılabiliyor.

Bir Schengen ülkesi tarafından verilen uzun süreli vizeye sahip olanlar, bu vize ve geçerli bir seyahat belgesi ile Schengen ülkelerinde, herhangi bir 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde konaklayabilirler.

Bir Schengen ülkesinden edinilen hakların başka bir Schengen ülkesine, Ulusal düzenlemeler nedeniyle devredilemez. Bu nedenle öğrenim izinleri veya çalışma izinleri gibi haklar, vizesi alınan Schengen ülkesi ile sınırlandırılmıştır.

Vize alırken destekleyici belge olarak sunulan davet mektubu, banka hesap cüzdanı, istihdam belgesi gibi belgeler seyahat boyunca yanda taşınmalı. Özellikle ülkeye girişlerde vize sahibi olmak kesin girileceği anlamına gelmemektedir. Hem seyahat sırasında hem de girişte sorun yaşamamak için ve daha az sorguya maruz kalmak için belgeler pasaport ile birlikte yanda bulundurulmalıdır.

Avusturya Vizesi Neden Reddedilir?

Avusturya vizesi ret nedenlerinin başında vize almak için gereken belgelerin eksik ya da hatalı olması geliyor. Vize alış nedeni ile bu nedeni destekleyen belgelerin tutarlı olması gerekiyor. Ayrıca bu belgelerin güncel ve geçerli olması da gerek. Seyahat için otel ve ulaşım rezervasyonu gibi belgelerinde geçerli olduğundan ve güncel olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde başvurular ret alır.
Eğer soruşturma sırasında Avusturya’da seyahat etmek için yeterli maddi imkâna sahip olunmadığı tespit edilirse vize verilmez. Bu nedenle bankada yeterli para olması ve bunun ispatı zorunludur. Ayrıca Schengen Vize süresi de bu retlerde etkilidir. Eğer başvuran kişi son 180 gün içinde 90 günü aşacak kadar Schengen bölgesinde bulunduysa vizesi yenilenmez.

Avusturya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avusturya vizesi onay süresi ortalama 15 gündür. Ek belge istenmesi, resmi tatillerin araya girmesi gibi nedenlerle 45 güne kadar da uzayabilir. Bu süre Schengen alacaklar için geçerlidir. D tipi vizelerin veriliş süresi 6 aya kadar uzayabilmektedir. Bunda D tipi vizelerin daha geniş kapsamlı bir soruşturmaya tabii olması ve yoğun talebin etkisi vardır. D tipi Avusturya vizesi için neredeyse randevu alınamayacak kadar talep mevcut.