Aya Nikola - Bir Tuhaf Karakter

TAKİP ET

Kuruluş Osman isimli dizideki yeni karakter merak konusu oldu.

Kuruluş Osman isimli dizideki yeni Aya Nikola karakteri internet kullanıcılarının yeni merak konusu oldu. Arama motorlarının istatistiklerinde üst sıralara çıkan Aya Nikola aramasına, "böyle bir karakter gerçekten var mı?", "tarihi karşılığı kimdir" gibi sorular eşlik ediyor.

Dizide Bizans'ın en deneyimli kumandanı olarak gösterilen Aya Nikola karakterinin en başta ismi ilginç. Başındaki "Aya", Yunanca "aziz" anlamına geliyor. Aya Sofya, Aya İrini gibi isimlerden alışık olduğumuz Aya sözcüğünün Yunanca aslı hagios, dişil sözcükler içinse hagia. 

Bilindiği gibi Ortodoksluk dahil bütün hıristiyan mezheplerinde azizlik ancak ölümden sonra elde edilen bir mertebe. Yaşayan ve rahip sınıfından olmayan bir Bizanslının Aya ön adıyla ortalarda dolaşması ise hiç normal, hiç doğal değil. 

Tarihteki Aya Nikola, Aziz Nikolas olarak da bilinir. Demre'de doğmuş ve bütün Doğu Roma'da üne kavuşmuştu. Aziz Nikolas'ın hediyeler verme geleneğinin, Noel Baba ismiyle bildiğimiz, batıda Santa Claus (Aziz Klaus) olarak anılan folklorik karaktere ilham verdiği düşünülüyor.

Bu basit bilgi bile, son dönemlerde hamasi dizilerle tarih imajı yaratmaya çalışan kesimlerin tarihe, döneme ne kadar yabancı olduğunu gösteriyor. 

Aya Nikola Hagios Nicholas Aziz Nikolas Aya Nikola kimdir Aya Nikola tarih