Ayasofya'daki Tarihi İmparatorluk Kapısı Tahrip Edildi

TAKİP ET

Ayasofya'daki tarihî İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edildiği anlaşıldı. Buna karşın Ayasofya görevlileri, tahrip eden kişi ya da kişileri değil yapanın bulunması gerektiğini savunan vatandaşları suçladı.

Sanat Tarihi Derneğinin Twitter hesabından yapılan paylaşımlara göre, dün gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine dün akşam (18 Nisan, Pazartesi) saat 20.45 civarında dernek üyelerinden biri, Ayasofya’daki tarihî “İmparatorluk Kapısı”nın tahrip edildiğini tespit edip fotoğrafladı. Dernek üyesi, Ayasofya’daki nöbetçi güvenlik müdürünün durumdan haberdar olmadığını dile getirmesi üzerine adının Talip olduğunu ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahısla iletişime geçtiğini söyledi.

Ecdat Yadigârı Diye Feveran Edenler, Kemik Sızlatıyor: Ayasofya, Diyanet'in Elinde Çürüyor



Sorumlu müdürün kan donduran konuşmasına şahit olduğunu belirten Sanat Tarihi Derneği Üyesi, birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya zarar vermenin kanunen suç olduğunu belirttikten sonra tutanak tutularak kameralardan suçlunun teslim olmasını talep ettiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Ayasofya'daki Minbere Yine Kılıçla Çıktı: Mescid-i Aksa'da Peygamberlerin Hatırasına Müdahale Edilmektedir



Buna karşın isminin Talip olduğu bilinen sorumlu (!) müdür, kamera kayıtlarının olmadığını ve ortada büyütülecek bir durum olmadığını dile getirdi. Kendilerinin orayı tamir edeceklerini söyleyen görevli, dernek üyesinin itirazları ve suçlunun bulunması için savcılığa başvuracaklarını dile getirmesi üzerine kötü niyetli olduklarını ve
ve olay çıkarmak istediklerini söyledi.

UNESCO Türkiye'ye Ayasofya'da Yapılan Değişiklikleri Bildirmesi İçin Şubat Ayına Kadar Süre Verdi



Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, karşılaştıkları bu haksız tepkiye isyan etti. Twitter hesapları üzerinden sorumlu kişilerin görevden alınmasını ve zarar veren kişilerin cezalandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrıda bulundu:

“Böyle bir şahsın dünyanın en önemli mimari eserlerinden Ayasofya Camisinden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya zarar verenlerin tespit edilmesi için hem de bu şahsın bir an önce bu görevden uzaklaştırması İçin ayrı ayrı şikayetçi olacağız. Saygılarımızla. Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu”
 

ayasofya Ayasofya cami Kilise tarihi eser müze