Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Tarihi Eser Kaçakçılığı Suçundan Tutuklandı

TAKİP ET

Aralarında Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız'ın da bulunduğu 4 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

Geçtiğimi günlerde gerçekleştirilen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda aralarında Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız dahil 36 kişi gözaltına alınmıştı.

Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Tarihi Eser Kaçakçılığı Gerekçesiyle Gözaltına Alındı


Polis ekipleri Yıldız'ın otomobilinde yaptığı aramada heykeltıraş Donatello'nun "Davut" heykeli bulunmuştu. Araçtaki heykele Yıldız'ın "sahte" raporu verdiği fakat Ege Üniversitesi'nde yapılan incelemede heykelin orijinal olduğu tespit edildi.

Abdülbari Yıldız'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Hakkında tutuklama kararı verilenler arasında bulunan Muhammet Dağ ifadesinde söz konusu heykeli müze müdürü Yıldız adına satmak için müşteri aradığını söyledi.

8 ay önce ihbar üzerine başlatılan soruşturmada Mahsun Y. isimli şahsın aracı 2 Ocak'ta durduruldu ve araçta bir klima kolisi içinden Karaman'dan getirilmiş olan Donatello'nun Davut heykeli ele geçirildi. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı Aydın Müze Müdürlüğünden rapor istedi. Müze Müdürlüğü Komisyonu, heykelin sahte olduğu ve sahibine iade edilmesine yönelik bir rapor hazırladı. 

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı bu defa heykeli, incelenmesi için Ege Üniversitesi'ne yolladı. Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirilen incelemede eserin orijinal olduğu tespit edildi.  21 Mart'ta 11 ilde yapılan operasyonlarda birçok şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 isim hakkında tutuklama kararı verilirken 15 şüphelinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarına karar verildi. 

Olayın ardından Aydın Arkeoloji Müzesi envanterinde bulunan tarihi eserlerin arasında eksik olup olmadığının belirlenmesi için 2 müfettişin görevlendirildiği bildirild.

aydın arkeoloji müzesi müdürü tarihi eser kaçakçılığı suçundan tutuklandı abdülbari yıldız