Ay'ın Evrelerinin Uyku Kalitesini Etkilediği Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Uppsala Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, insanların uyku kalitesinin Ay'ın döngülerinden etkilendiği tespit edildi.

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden bilim insanları, Ay'ın evrelerinin uyku kalitesini etkilediğini tespit etti. Kendi yataklarında uyuyan 492 kadın ve 360 ​​erkeğin birkaç yıl boyunca incelenmesiyle yapılan araştırmada erkeklerin uykusunun ayın hareketlerinden kadınlardan daha fazla etkilendiği görüldü.

Gök cisminin ilk dördün safhasından sonra dolunay safhasına doğru giderken geçtiği "şişkin Ay" evresiyle dolunaydan sonra geçtiği "küçülen Ay" evresi karşılaştırılan araştırmada şişkin Ay evresinde birçok erkeğin uyku kalitesinin düştüğü belirlendi.

Araştırma hakkında bilgi veren Uppsala Üniversitesi'nden uyku uzmanı Christian Benedict, "Ay’ın ilk evrelerinde incelenen erkeklerin uyku kalitesi düşüktü. Ayrıca küçülen Ay evresinde izlenen erkeklere kıyasla uykularının daha sık bölündüğünü gördük. Kadınların uykusuysa Ay döngüsünden büyük ölçüde etkilenmedi'' dedi. Ayrıca araştırma sonucunda erkeklerin beyinlerinin ortam ışığına karşı daha hassas olduğu da saptandı.

 

uyku evresi ay döngüsü kalite kadın erkek isveç