AYM: AB Anlaşması Polonya Anayasasına Aykırı

TAKİP ET

Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği yasalarının anayasadan "mutlak üstünlüğü" ilkesinin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Polonya Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa Birliği yasalarının Polonya anayasasından "mutlak üstünlüğü" ilkesinin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin kararı AB'yi sarstı.

Anayasa Mahkemesi'nin tarihi kararı nedeniyle Polonya AB'nin finansal desteğinden mahrum kalmasına hatta üyelikten çıkarılmasına yol açabilir.

Başbakan Mateusz Morawiecki'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı "AB hukukunun Polonya Anayasası'na uyumlu olup olmadığına" ilişkin başvurusu sonuçlandı.

Başbakan Morawiecki'nin başvurusunu sonuçlandıran Polonya Anayasa Mahkemesi, AB Anlaşması'nın bazı maddelerinin anayasaya aykırı olduğuna ve Avrupa Birliği organlarının "anlaşmanın kendilerine tanıdığı yetkiler dışında hareket ettiğine" hükmetti.

AB Anlaşması Polonya'nın Egemenliğine Zarar Veriyor

VOA'dan Arzu Çakır'ın haberine göre söz konusu kararın gerekçesinde "Ulusal imtiyazlar, ülkenin yasal egemenliğini kaybetmesi pahasına, Polonya'nın yetkilerini devretmediği organlar tarafından uygulanamaz. Polonya, bu anayasaya aykırı kararlara uyarak egemen ve demokratik bir devlet olarak işlev göremez. Polonya anayasası en yüksek yasal ölçü olmaktan çıkıyor ve AB'nin organları, anlaşmalarda kendilerine verilen yetkilerin dışında işlev görüyor" denildi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte Avrupa Birliği'nin en temel ilkelerinden biri olan "Avrupa hukukunun ulusal hukuna karşı mutlak üstünlük sahibi olduğu" ilkesi tartışmaya açılabilir.

AYM'nin kararında "Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (CJEU) Polonya yargı sistemine müdahale etme girişimi, hukukun üstünlüğü ilkelerini, Polonya Anayasası'nın önceliğini ve Avrupa entegrasyonu sürecinde egemenliğin korunması ilkesini sorgulamaktadır" ifadelerine yer verildi.

AYM AB Anlaşması Polonya Anayasasına Aykırı deprem