AYM, Gezi Parkı Eylemlerine Katıldıkları İçin Ceza Verilen Memurların 'Hak İhlali' Başvurusunu Reddetti

TAKİP ET

AYM, Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları için haklarında para cezası kesilen memurların hak ihlali başvurusunu reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları için haklarında para cezası kesilen memurlarının toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarının ihlal edildiği iddiasına 6'ya karşı 7 oyla karşı çıkarak sendikalarının kararıyla eylemlere katılan başvurucuları haksız buldu. 

"Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak" gerekçesi ile verilen cezayı oy çokluğuyla yerinde bulan AYM, kararında, cezaya konu olan eylemlerin barışçıl olmaktan çıktığını, başvurucular şiddet eyleminde bulunmasa da barışçıl niteliğini kaybetmiş bir gösteride bulunarak kamu görevliliğinden doğan yükümlülüklerine aykırı davrandığının tespit edildiği hükmüne vardı.

Karara karşı oy kullanan üyelerden Engin Yıldırım, İspanya Anayasa Mahkemesi'nin bir kararına atıf yaparak "Yolların demokratik toplumlarda sadece araçların geçmesi için olmadığı vurgulanmıştır. Yollar, sokaklar, caddeler ve meydanlar çok eski dönemlerden beri halkın bir araya gelip konuları tartıştığı, protesto ettiği, yetkililere talep ve şikayetlerini ilettiği kadim mekan ve alanlardır" diyerek protesto eylemlerine katılmanın engellenmesinin demokrasiye zarar vereceğini savundu.

"Başvurucuların barışçıl olmaktan çıkmasına herhangi bir katkı yaptıkları tespit edilemeyen bir toplantıya yalnızca katılmış olmaları nedeniyle kategorik olarak cezalandırıldıkları anlaşılmaktadır"  diyen AYM Başkanı Zühtü Arslan, katıldıkları toplantıda yasaklanmış davranışlarda bulunmayan kişilerin hafif de olsa cezalandırılmaması gerektiği görüşünü savundu.

 

 

gezi parkı memur eylem para cezası