AYM İletişim Başkanlığı'nın Anadolu Ajansı Üzerindeki Yetkisini İptal Etti

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Anadolu Ajansı'nın 'faaliyet, 'örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi' üzerindeki denetim yetkisini anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı’nın “faaliyet” ve “örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerindeki denetim yetkisini anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Anadolu Ajansı'nın yayınlarının özerk ve tarafsız olması gerektiğine dikkat çeken AYM'nin söz konusu kararında "Ajansın faaliyetlerinin yürütmenin içinde yer alan ve Cumhurbaşkanlığına bağlı olan başkanlıkça denetlenmesi, ajansın özerkliğiyle bağdaşmadığı gibi yayınlarının tarafsızlığını da etkileme ihtimalini barındırmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanmış olan 14. No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İletişim Başkanlığı’nın yetkileri belirlenmiş, kararnamenin 14. Maddesinde Anadolu Ajansı başlığı altında "Bakanlık her yıl kendi bütçesinin Anadolu Ajansı bölümündeki ödeneği aşmamak üzere Anadolu Ajansı ile en çok 5 yıllık sözleşme yapmaya yetkili olup; Anadolu Ajansının faaliyet, bütçe, örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi üzerinde denetime de sahiptir. Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir. Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir" ibaresi yer almıştı. CHP, bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talebiyle AYM’ye başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi, düzenlemedeki İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı’nın “faaliyet” ve “Örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi” üzerinde denetim yapma yetkisini anayasaya aykırı bularak “Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir” şeklindeki ikinci cümle ile “Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir” ibareli üçüncü cümlenin iptaline arar verdi.

fahrettin altun anayasa mahkemesi anadolu ajansı iletişim başkanlığı karar iptal yetki düzenleme cumhurbaşkanlığı kararname iptal kararı verdi aldı