AYM, Kamu Kurumlarının Ücretsiz Uçuş Hizmeti Almasını Engelledi

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı'nın aralarında THY'nin de bulunduğu kamu kurumlarından para ödemeden hizmet almasına ilişkin düzenlemeyi iptal etti.

CHP’nin 2019 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali istemiyle açtığı dava sebebiyle Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı’nın 13 uçak ve 3 helikopteri için Türk Hava Yolları’ndan (THY) aldığı bedava hizmetin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme; kamu kurumlarından taşınır, taşınmaz, mal, hizmet, yapım ve onarımına ilişkin gibi ihtiyaçlarını bedel ödemeden karşılamasını Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

AYM’nin uygulamayı iptal kararının gerekçesinde, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişi, kamu bütçelerinin hazırlanması, uygulanması, mali kontrolünü düzenlemek amacıyla kanuni düzenlemeler bulunduğu belirtildi.

2020 yılında 5,6 milyar TL zarar eden THY'nin bundan sonra Cumhurbaşkanlığı’na verdiği hizmetlerin bedelini alabileceği de söylendi.

 

thy uçak uçuş kamu klurum mal taşıma erdoğan aym mahkeme