AYM Tazminat Kararını Bozdu: 'FETÖ'cü' Demek Suç Değil

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, CHP'li Haydar Akar'a verilen tazminat cezasını bozdu.

2017 yılında Gebze'de basın toplantısı düzenleyen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar "…Bunların alayı FETÖ'cü, AKP Genel Başkanı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Gebze Belediye Başkanı da FETÖ'cü. Türkçe Olimpiyatlarını hatırlayın. FETÖ'cü derken 15 Temmuz’da silahı aldı darbeci diye demiyoruz. Sağladıkları imkanları ve işbirlikleri olarak söylüyoruz. Milat 17-25 Aralık değil. Türkiye'nin en büyük hırsızlığıdır 17-25 Aralık. Bunlar hesap vermeden FETÖ bitmez. Bunlara hakkımızı helal etmiyoruz. Sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Kocaeli’nin sorunlarını gündeme taşımaya devam edeceğiz. 2019 Türkiye için milat olacak. Bunlardan hızla kurtulmamız lazım. Çünkü Türkiye’ye yazık oluyor" demişti 

Fikri Işık kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla mahkemeye başvurdu ve mahkeme Akar'ı 5 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

İki tarafın da itiraz ettiği karar bozularak tazminat 10 bin liraya çıkarılınca CHP'li Haydar Akar kararı Anayasa Mahkemesi'ne götürdü..

Anayasa Mahkemesi, mahkemenin bu kararla ifade hürriyetine müdahale anlamına geldiğini belirttiği kararında "Bu sebeplerle başvuruya konu konuşmada geçen ve tazminat ödenmesine neden olan bu gibi ifadelerin bazı bağlamlarda kullanımlarının toplumca kaba ve rahatsız edici bulunması hukuk sisteminde ceza veya tazminat şeklinde bir müeyyide bağlanmasının tek başına haklı gerekçesi olamaz" dedi.

İfade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasını kabul edilebilir olduğunu oy birliğiyle karar veren Anayasa Mahkemesi, tek bir üyenin karşı oyuna karşı oy çokluğuyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve Akar'a 13 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.
 

aym anayasa mahkemesi kararı tazminat bozdu fetöcü FETÖcü demek suç değil