AYM'den Yeni Bir Gezi Parkı Kararı Daha! Polis Şiddetine Tazminat Cezası

TAKİP ET

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemlerinde 176 protestocunun polis şiddeti görmesine ilişkin AYM, yeniden soruşturma açılmasına ve mağdurlara 30'ar bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük sivil protesto gösterilerinin başında gelen Gezi Parkı eylemleri, İstanbul'dan sonra neredeyse 81 ile hızla yayılmıştı. 1 Haziran 2013 günü Eskişehir'de başlayan eylemler, farklı şehirlerde olduğu gibi burada da polis şiddetiyle bastırılmak istenmişti.

176 protestocunun direniş göstermemesine rağmen polis tarafından coplarla dövülerek gözaltına alınmasına ilişkin hukuki süreç ise bugüne kadar sürdü. Dosyaya göre eylemcilerin kafasında ve vücutlarında çürük, sıyrık ve şişlik saptandı.

Olayın ardından mağdur vatandaşların şikayetleri üzerine tespit edilen 30 polis hakkında kısa süre içerisinde takipsizlik kararı verilmişti. İfadesine başvurulan birçok polis ya şiddetin yaşandığı sokakta olmadığını veya o gün üzerinde cop dahi bulunmadığını söylemişti.

Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, eylemcilerin başvurusu üzerine AYM'nin kararında, orantısız güç kullanıldığı kabul edilmesine karşın savcılığın yedi yıldır tek şüpheliyi dahi tespit edemediği vurgulanarak, “En azından bir delile dahi ulaşamaması dikkate değerdir” denildi.

Şüpheliler için daimi arama kararı verilmesine rağmen beş yıldır işlem yapılmadığı belirtildi.

Kararda, “Polislerin makul sayılamayacak bir sürede kimliklerinin dahi tespit edilememesinin soruşturmanın özenli ve süratli yürütülmesi yükümlülüğüne aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır” denildi. İnsan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı açısından gerekli özenin gösterilmediği ifade edildi.

Dolayısıyla AYM, yeniden soruşturma açılmasına ve mağdurlara 30'ar bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Mağdur Avukat Alper Can Aykaç, “AYM, 176 kişinin şiddet gördüğünü kabul etti. Yeniden soruşturma açılacak olması önemlidir. Sadece başvurucular değil, bütün şiddet görenler için bağlayıcıdır. Umarım şiddet konusundaki iyileşmenin göstergesi olur” dedi.

eskişehir aym gezi parkı direnişi ismail saymaz anayasa mahkemesi polis şiddeti tazminat yeniden soruşturma orantısız güç