Aynı Kan Aynı Dil Aynı Acı: Türk Dünyasından Türkiye'deki Yangınlar İçin Destek

TAKİP ET

Türkiye, meydana gelen yangınlarla sarsılırken soydaşlarımız acımıza ortak olarak desteklerini ilettiler.

Türkiye üç gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Mal ve can kayıplarına sebep olan yangın, memleketi yasa boğarken kandaşlarımız aynı acıyı paylaştığımızı göstererek destek mesajlarını paylaştılar. 

Türkiye'de çıkan yangınları ağlayarak sunan Azerbaycan Türkü spiker gündeme oturmuştu. Öte yandan  yangınların başlamasıyla Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı bir ekiple, orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Türkiye'ye geldi.

Ekip sorumlusu Xudiyev Rza, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in onayıyla yüz kişilik ekibin yangın söndürme çalışmalarına destek vermek üzere Türkiye’ye geldiğini söyledi.

Azerbaycan’ın her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu dile getiren Xudiyev Rza, "Önce genel bir çalışma ve koordinasyonla neler yapabileceğimizi planlayacağız. Biz canımızla, kanımızla her zaman Türkiye’nin zor gününde yanındayız. Ve ne zaman bize ihtiyaç olursa her zaman kardeş Türkiye’nin yanında olacağız. Birlikteliğimizi göstereceğiz" dedi.

Azerbaycan aynı zamanda 500 kişilik ekip, helikopterler, ekipman ve çeşitli malzeme desteğinde bulundu.

Türkiye'yi 'Ak Topraklar' olarak adlandıran Kırım ise Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından Türkiye’nin farklı yerlerinde çıkan orman yangınları nedeniyle açıklama yayımladı. Mesajda, “Orman yangınlarının en kısa sürede kontrol altına alınacağından ve bu zarif Türk beldelerinde huzur, güzellik ile sükunetin yeniden hüküm süreceğinden eminiz.” ifadeleri kullanıldı.

KTMM Başkanı Refat Çubarov’un sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesajda, birkaç gündür Türkiye’de yangına karşı cesurca mücadele edildiği belirtilerek şu ifadeler yer verildi:

“Türk itfaiyecilerinin bu çalkantılı doğal afete özveriyle direndikleri bir dönemde, Kırım Tatar Milli Meclisi ve şahsım adına, dost Türk halkına tam desteğimizi ve dayanışmamızı ifade etmek istiyorum.Türkiye’ye büyük geçmiş olsun diyoruz. Orman yangınlarının en kısa sürede kontrol altına alınacağından ve bu zarif Türk beldelerinde huzur, güzellik ile sükunetin yeniden hüküm süreceğinden eminiz.”

Dünya Uygur Kongresi başkanı Dolkun İsa sosyal medya hesabı üzerinden "Geçmiş Olsun TÜRKİYE! Yangın nedeniyle hepimizin içi yandı. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yangınla mücadele edenlere kolaylıklar, hastalara şifa diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kazakistan Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesajda "Kardeş Türkiye’mize geçmiş olsun! Bu zor günde acınız acımızdır. Elbette yüreğimizdeki ateşi söndürmez ancak ilk olarak Manavgat’ta, Bakanlığın istediği kadar alanı üstlenerek Kazakistan-Turkiye Dostluk Ormanı kurmaya ve vakit kaybetmeden yaraların sarılmasına katılmaya hazırız." denildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti her türli desteğe hazır olduklarını belirterek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, "Ana vatan Türkiye'de olan her olay bizi derinden etkilemektedir. Türkiye'de kötü bir olay oldu mu bizler burada onu en az 2 kat daha fazla hissediyoruz. İyi bir olaya da hep birlikte seviniyoruz." ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Manavgat’ta meydana gelen yangınla ilgili mesaj yayımlayarak, çıkan yangını endişe ve üzüntüyle izlediklerini, en erken zamanda söndürülmesini ve can kaybının yaşanmamasını temenni ettiklerini ifade etti.

Irak Türkleri'nin unutulmaz lideri Erşat Salihi soydaşlarına olan hassasiyetini bir kez daha ortaya koyarak sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Salihi "Yaralılarımızı tedavi eden, sıkıntılı süreçlerimizde yardımını esirgemeyen bir Türkiye’miz var. Her dertlinin dermanı olan, her dertliye çare bulan Türkiye’ye uzanan bu kirli eller en çok da bizi yaraladı. Türkiye’de yanan ateşler, bizim ciğerimizi küle çevirdi…" dedi.

Batı Trakya Türkleri'nin siyasi partisi DEP yanımızda olduğunu belirten bir açıklama yayımladı.

 

 

türk dünyası yangın azerbaycan destek kırım kıbrıs erşat salihi batı trakya kazakistan