Azad Olan Karabağ'da Baharın Gelişi Yeniden Kutlanıyor

TAKİP ET

Baharın müjdecisi, Nevruz bayramının ilk çarşambası Su Çərşənbəsi, yıllar sonra Karabağ'da özgürce kutlanıyor.

Su Çərşənbəsi'nde su ve su kaynakları tazelenir. İnsanlar su ile ilgili muhtelif şenlikler düzenler. Su Çərşənbəsi, su inancıyla ilişkilidir. Gün doğumundan önce herkes suya gider, ellerini ve yüzlerini yıkar, birbirlerine su serpiştirir, su üstünden atlar ve yaralıların yaralarına su serpiştirir. Halkın inancına göre, Su Çərşənbəsi'nde "tatlı sudan" geçenler, acılarını ona verenler bütün bir yıl boyunca hastalıktan uzak kalacaktır.

Trend TV, Karabağ'daki Türkler ile yaptığı görüşmede, Su Çərşənbəsi hakkında danıştı. Ağdamlı bir soydaşımız, bu bayramı özgürce kutlayacakları için sevincini paylaştı:

"Ben bugüne şükür eylerim ki [Karabağ'daki] Vatan Muharebesi'ni kazandık. Bundan böyle şad günler olsun. Yahşı günler geçirin, hoş günler geçirin. Su Çərşənbəsi'nde su ile bağlı muhtelif şenlikler yaparak ailemizle birlikte hoş günler geçirirdik."

Ağdamlı başka bir soydaşımız ise, "Adet, ananelerimiz gene yavaş yavaş devam eyleyecek. Allah selamet eylesin. Şimdi bizim her işimiz yahşı olacak, Allah'ın kömeyi ile." diyerek baharın müjdesini verdi.

Su Çərşənbəsi Karabağ Nevruz Bahar Ağdam Azerbaycan Türk Bayramı Yenigün Bayramı