Azami Öğrenim Süresi Kısıtlaması Nedeniyle 150 Bine Yakın Öğrenci Mağdur

TAKİP ET

2014 yılında getirilen azami öğrenim süresi kısıtlaması nedeniyle binlerce lisans öğrencisi mağdur oldu.

Kasım 2014'de çıkarılan yasa ile birlikte 4 senelik lisans öğretim programlarına giren öğrencilerin 7 yıl içerisinde mezun olması zorunluluğu getirildi.

Ancak "Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi"nin çiğnenmesi ile birlikte 2014 ve öncesinde lisans programlarına yerleşmiş olan on binlerce öğrenci için uygulanan kanun mağduriyet yarattı.

Bilhassa Çin Virüsü salgını ile birlikte öğrencilerin yaşadıkları uzaktan eğitime adaptasyon sorunları ve sosyal problemler nedeniyle birçok öğrenci derslerinden uzak kalarak başarısız oldu. Salgın sürecinde aileleri işsiz kalan öğrenciler kayıt harçlarını dahi yatıramadı ve azami öğrenim süresine getirilen kısıtlamadan kötü etkilendiler.

Lisans öğrenimlerini tamamlayabilmek için ek süre isteyen öğrenciler söz konusu azami öğrenim süresine kısıtlama getiren yasal düzenlemede yer alan "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrenciler bakımından azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmaz" ibaresini hatırlatarak mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Ayrıca afet ve salgın gibi mücbir sebeplerin ortaya çıkması halinde öğrencilere azami 2 dönem hak tanınabileceğinin Yükseköğreti Kurulu tarafından duyurulduğunu belirten öğrenciler mağduriyetlerini giderecek bir düzenleme yapılmasını istiyor.

Azami Öğrenim Süresi Kısıtlaması Nedeniyle 150 Bine Yakın Öğrenci Mağdur