'Azatlık' Aktivistlerinden Tataristan'da Tatar Dilinde Eğitim Talebiyle Protesto

TAKİP ET

Tatar aktivistleri ana dillerinde eğitim talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Azattyq'ın haberine göre Tatar gençliği tarafından kurulan Azatlık örgütüne mensup aktivistler, Tataristan'da Tatar ana dilinde eğitim verilmesi talebiyle protesto gösterisi düzenledi. 

"Tataristan'da Tatar hakları ihlal ediliyor" diyen Azatlık aktivistleri İldar Mustafayev ve Rafik Karimullin, ana yurtlarında ana dilleriyle eğitim verilmesi için kapsamlı bir eğitim reformu yapılmasını istedi. 

Idel.Reali'ye konuşan Nail Nabiullin, "Tataristan anayasası, Tatarca ve Rusça'nın resmi dil olduğunu belirtiyor ama Tatar halkının hakları ihlal ediliyor. Tatarların Tatar dilinde eğitim alma imkanları yok, Tatar okulu yok, Tatar üniversitesi yok" dedi ve ana okulundan yükseköğretime kadar Tatar diliyle öğretim yapan bir eğitim sistemi istediklerini vurguladı.

Rus diktatörü Putin'in yaptığı bir konuşma sonrasında alınan kararla 2018 yılından bu yana Tataristan'da Tatarca yalnızca anne babaların başvurması halinde çocuklara ek ders olarak haftada 2-3 saat öğretiliyor. Yalnızca işgalci Rus dilinde eğitim verilen ülkede Tatar dilinde sınav yapılması yasak ve resmi dil olmasına rağmen Tatarca hiçbir zorunlu ders yok.

azatlık tatar tataristan ana dil eğitim