Azerbaycan ile Rusya Arasında Bir Dizi Anlaşma İmzalandı

TAKİP ET

Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov'un Rusya'daki temasları sonucunda iki ülke arasında çeşitli iş kollarını kapsayan anlaşmalar imzalanırken var olan iş birliğinin de güçlendirilmesine yönelik adımlar atıldı.

Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov, Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile bir araya geldi. Heyetler arası yapılan görüşmelerde, iki ülke arasındaki iş birlikleri ve bazı alanlardaki mevcut iş birliklerinin geliştirilmeleri konuları ele alındı. Görüşmelerin ardından Azerbaycan ile Rusya arasında kitle iletişim, gıda güvenliği, otomotiv endüstrisine ilişkin ortak projeler ve gümrük anlaşmaları konusunda bir dizi anlaşma imzalandı.

"Azerbaycan'da Bine Yakın Rus Sermayeli Firma Var"

Heyetler arası görüşmede Azerbaycanlı mevkidaşı Esedov'a hitaben konuşan Başbakan Mişustin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Genel olarak ekonomik ilişkilerimiz aktif bir biçimde artıyor. Yeni yılın ilk üç ayında ticaretimiz yüzde 3 buçuk oranında yani 680 milyon dolar bazında arttı ki bu çok iyi bir sayı. Azerbaycan'da bine yakın Rus sermayeli firma çalışıyor."

Otomobil, helikopter üretimi, tarımsal ilaçlar ve tarım aletleri üretimi konusunda Azerbaycan'da yapılan üretimleri hatırlatan Mişustin, Karabağ'da ateşkes anlaşması imzalanmasının ardından bölgenin gelişime açık olduğunu ifade etti. Mişustin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dağlık Karabağ'da savaşın sona ermesinden sonra Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin mesajları, bölgenin kalkınması için yeni fırsatlar oluşturdu. Ekonomi ve ulaşım yollarının açılması ile birlikte altyapı yatırımlarının planlanmasının tüm Güney Kafkasya'nın çıkarına olacağını düşünüyorum."

Azerbaycan'a Davet

Mişustin'den sonra söz alan Azerbaycan Başbakanı Esedov, Karabağ'da ateşkes imzalanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bu anlaşmayı sürdürmeye yönelik çabalarının takdir edilecek bir husus olduğunu ifade etti. Esedov, konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Azerbaycan, geçtiğimiz 10 Kasım'da ilan eden anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlıdır ve yerine getirecektir. Sayın Mişustin, bu vesile ile sizi Azerbaycan'a davet etmek istiyorum. Eminim ki uygun zamanda Azerbaycan'a yapacağınız ziyaret Rusya-Azerbaycan ilişkilerinin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır."

Azerbaycan Rusya Ali Esedov Esadov Asadov anlaşma Karabağ Dağlık Karabağ Ermenistan Mihail Mişutsin