Azerbaycan'ın Irak Büyükelçisi, 16 Ocak Türkmen Şehitler Günü'nü Andı

TAKİP ET

Irak Türkmenlerinin liderleri "Türkiye casusu" olmakla suçlanarak katledilmişti.

Eli kanlı Türk katili diktatörlerden birisi olan Saddam Hüseyin, 44 yıl önce başta Necdet Koçak üzere Irak Türkmenlerinin liderlerini "Türkiye casusu ve Türkçü, Turancı" olmakla suçlayarak katletmişti. 

Irak Türklerinin liderleri "Türkiye Casusluğu ve Türkçülük-Turancılık" suçlamaları

Kerkük'te doğan ve Türkiye'de eğitim gören şehit Nejdet Koçak, 22 Mart 1979 tarihinde "Türkçülük" yaptığı suçlaması ile tutuklandı. Tutuklanması ile birlikte Türkiye'deki Türkmeneli diasporası onun sesini duyurmaya çalıştı. Bağdat'ta bulunan Türk Büyükelçiliği'ne Nejdet Koçak'ın durumunu bildirmek amacıyla giden iki Türk genci de "Türkiye Casusluğu" suçlaması ile ilerleyen günlerde idam edildi. 

Tüm girişimlere rağmen Türkiye Koçak'ın yaşadığı duruma sessiz kalmıştı. Türk katili Saddam Hüseyin ise bu sessizliği fırsat bilip "Türkiye casusluğu" ile suçladığı Koçak'ı ve dava arkadaşlarını şehit etti. 

Koçak'la beraber şehit edilen isimlerden Adil Şerif, Saddam'ın işkence merkezinde işkencelere uğramış ve bunlara ilerleyen yaşına rağmen dayanabilmişti. İşkenceler sırasında vücuduna "Yaşasın Ba'as" yazan Saddam'ın istihbaratçıları, kendisini 16 Ocak tarihinde dava arkadaşları ile birlikte idam etti. 

Saddam Hüseyin'in şehit ettiği Türk liderlerinin cenazeleri bugün bile Türkmen halkına verilmiş değil. Şehitlerin Saddam diktası tarafından katledildiği gün olan 16 Ocak, Türkmen Şehitleri Anma Günü olarak anılmaya başlandı. 

Azerbaycan'ın Irak Büyükelçisi Nasir Mammadov, 16 Ocak Türkmen Şehitleri Anma Günü'nde bir mesaj yayımladı. 

"İraq Türkmən şəhidlərini dərin hörmətlə anırıq." diyen Mammadov, “Kerkük'ün zindanına attılar beni, Mazlumlar sürüsüne kattılar beni, kattılar beni!” türküsünü paylaştı. 

 

 

Öte yandan Türkiye'nın Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney'in Türkmenlerle ilgili bir paylaşım yapmaması dikkat çekti. Büyükelçi Güney'in son paylaşımı Bağdat Uluslararası Fuarı'nda Gine'den Aren isimli, Türkçe bilen bir zenci ile fotoğrafı. 

16 ocak türkmen şehitler günü azerbaycan ırak ırak türkmen cephesi ırak türkmenleri