Azerbaycan'ın İsrail Büyükelçiliği 30 Yıl Sonra Açıldı

TAKİP ET

Azerbaycan, İsrail ile ikili ilişkilerin kurulduğu 1991 yılından bu yana ilk kez İsrail´de büyükelçilik açtı.

Azerbaycan ve İsrail arasındaki ilişkilerin giderek gelişmesine binaen Azerbaycan 30 yıl sonra İsrail'de büyükelçilik açtı.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "İsrail'de Azerbaycan Büyükelçiliği’nin açılması, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğinin bir başka göstergesi. Azerbaycan Müslüman bir ülke ve stratejik konumu, aramızdaki ilişkiyi büyük önem ve potansiyel haline getiriyor" açıklamasında bulundu.

Büyükelçiliğin açılma törenine Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da katıldı.

Kudüs'teki İsrail Dışişleri Bakanlığı binasındaki ortak basın toplantısında konuşan Cohen, ‘‘İsrail'de Bakü Büyükelçiliği’nin açılması, iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemi temsil ediyor’’ dedi.

Eli Cohen, Bayramov ile İran'a karşı birleşerek, ekonomi, güvenlik, enerji ve inovasyon alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaştıklarını belirtti.

Eli Cohen, yakında İsrail ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkileri daha da derinleştirecek olan büyük bir ekonomik heyetle Bakü'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı.

Bayramov, İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile yaptıkları görüşmede bölgesel meseleleri ele aldıklarını vurgulayarak, "İsrail ve Türkiye ilişkilerinin de olumlu yönde seyrettiğine yerinde şahit olduk. Türkiye-İsrail ilişkilerinde bundan önceki dönemde bir soğukluk vardı. Azerbaycan devleti olarak bizim için kardeş ve müttefik olan Türkiye ile bizim için dost İsrail'in arasında ilişkilerin iyileşmesi çok önemliydi. Cohen ile bugünkü görüşmemizde 'Biz Türkiye'deki deprem felaketinin ardından İsrail tarafı olarak Azerbaycan'dan sonra en fazla ekip gönderen ülke biz olduğumuz için çok mutlu olduk' diye anlattı. Bu İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir göstergesidir. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, hem ülkelerimize hem de bölgeye çok olumlu katkı sağlıyor." diye konuştu.

azerbaycan israil Büyükelçilik azarbaycan büyükelçiliği