Azerbaycan, Karabağ'a Antiterör Operasyonu Başlattı

TAKİP ET

Azerbaycan'dan Karabağ'a operasyon.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni güçlerin kontrolündeki topraklarda anayasal yapıyı yeniden tesis etmek gerekçesiyle bölgede "antiterör operasyonu" başlatıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Son birkaç ayda, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı kuvvetleri birimleri, Azerbaycan Ordusu'nun mevzilerine çeşitli kalibrelerde silahlarla sistematik olarak ateş açtı, topraklarımızda madencilik yapmaya devam etti, muharebe mevzilerinin mühendislik iyileştirmelerinin yanı sıra, askeri mevzilerin güçlendirilmesine de devam etti. Hendek ve sığınakların sayısının artması gerilimin artmasına neden oldu.

Bu bağlamda muharebe mevzilerinin personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer ateş araçlarıyla güçlendirilmesi, birimlerin yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirilmesi, seferberlik için ek birimler oluşturulması, Azerbaycan Ordusu birliklerine karşı istihbarat faaliyetlerinin genişletilmesi. mevzilerimizin derinliklerine sızma, mayın temizleme alanları ve sivil hedefler, terör provokasyonu amacıyla yolların yeniden mayınlanması gibi eylemler gözlemlerimizde tespit edilmiştir.

19 Eylül'de Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin istihbarat-sabotaj timlerinin terör amaçlı önceden döşediği mayının patlaması sonucu Azerbaycan Karayolları Devlet Ajansı'na ait bir araç imha edildi ve siviller öldürüldü. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesi Ahmedbeyli-Fuzuli-Şuşa karayolu üzerinde. Aynı gün, İçişleri Bakanlığı İç Birliklerine bağlı askeri personeli taşıyan Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı istihbarat-sabotaj grupları tarafından döşenen mayın sonucu askeri personelimiz öldürülmüş ve yaralanmıştır. Bu gerçekler Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik amaçlı ve planlı terör politikasının devamıdır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü bildiri hükümlerine aykırı olarak, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin bölgesel barışa ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturduğunu defalarca ifade etmiştir.

Üçlü deklarasyon hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılması ve topraklarımızdan çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, kurtarılmış topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının sağlanması ve eski haline getirilmesi amacıyla bölgede yerel nitelikte terörle mücadele tedbirlerinin yanı sıra yeniden inşa ve imar çalışmalarında görev alan sivil işçiler ve askeri personel de başlatıldı.

Alınan tedbirler çerçevesinde, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephe ve derin mevzileri ile uzun süreli ateş noktalarının yanı sıra muharebe araçları ve askeri tesisleri de yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılıyor.

Sivil halkın ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığını, yalnızca meşru askeri hedeflerin etkisiz hale getirildiğini yineliyoruz.

Rus Barış Birlik Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verildi.

Rusya'dan Açıklama Geldi

Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı operasyona Rus Barış Gücü müdahale etmeyecektir."

azerbaycan karabağ dağlık karabağ ermenistan