Azerbaycan Türkleri, Karabağ Zaferini Coşkuyla Kutladı

TAKİP ET

Azerbaycan Türkleri, II. Karabağ Muharebesi'nde Ermeni işgalcilere karşı kazanılan zaferi coşkuyla kutladı.

I. Karabağ Savaşı'nda Ermeniler, Türk topraklarını işgal ederek Hocalı, Sumqayıt, Malibeyli, Kuşçular ve Maragha gibi çok sayıda yerleşim yerinde sivil Türkleri katletmişti.

Azerbaycan Türkleri, Ekim-Kasım 2020'de cereyan eden II. Karabağ Muharebesi'nde Ermeni ordusunu mahvederek işgal altındaki topraklarını kurtardı. Azerbaycan ordusunun işgal altındaki köy ve kasabaları arka arkaya ele geçirerek ilerlediği, Ermeni işgalcilerin tarihi kayıplar verdiği savaşın sonunda Ermenistan yenilgiyi kabul ederek barış istedi.

Savaşın son günlerinde Türk ordusu ile Ermeni ordusu arasında tarihe Şuşa Muharebesi olarak geçen ve Türk ordusunun Ermenilerin belini kırdığı çarpışmalar yaşandı. Türk güçleri, Cebrayıl üzerinden ilerleyerek Hadrut'a, Hadrut'tan da Şuşa rayonuna girerek Laçın yolunu zaptetti. 8 Kasım gününe gelindiğinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa'nın Türk kontrolü altına girdiğini duyurdu.

Şuşa'da Bir Caddeye Büyük Atatürk'ün Adı Verildi

Şuşa, Biz Qayıttık!

9 Kasım günü, Şuşa'da üç renkli Türk bayraklarının dalgalandığı anlara ilişkin videolar yayımlandı. 10 Kasım'da imzalanan barış anlaşmasıyla Azerbaycan'ın tarihi zaferi, Ermenilerce kabul edilmiş oldu.

8 Kasım, 2 yıldır Azerbaycan'ın "Zafer Günü" olarak kutlanıyor. İlk olarak barış anlaşmasının imzalandığı 10 Kasım günü kutlamaların yapılacağına yönelik açıklamalar yapıldıysa da Azerbaycan, Türkiye'nin Halaskârı ve Türk Cumhuriyeti'nin Bânisi, Büyük Türk Başbuğu Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırasına hürmeten zaferin, Türk askerinin mübarek ayağını Şuşa'ya bastığı 8 Kasım günü kutlanacağını açıkladı.

Zaferin yıl dönümünde Azerbaycanlı soydaşlarımız başkent Bakü başta olmak üzere tüm ülkede sokaklara Türkiye, Azerbaycan ve Güney Azerbaycan bayraklarıyla indi.

Başkent Bakü'de kutlamalar sırasında Güney Azerbaycan bayrağının sallandığı anlar görüntülendi.

Şuşa'da Yeşeren Hürriyet Çınarı: Ahmet Ağaoğlu

azerbaycan türkleri karabağ zaferini coşkuyla kutladı şuşa