Azerbaycan ve Rusya Arasında 'Müttefiklik' Anlaşması İmzalandı

TAKİP ET

Rus diktatörü Putin ve Azerbaycan diktatörü Aliyev, müttefiklik anlaşması imzaladı.

Azerbaycan diktatörü İlham Aliyev ve Rusya diktatörü Vladimir Putin, iki ülke arasında müttefiklik anlaşması imzaladı.

İki diktatörün görüşmesi öncesinde konuşan Aliyev, Azerbaycan'daki Rusça eğitimleri için "Sovyetler Birliği'nin eski ülkelerini birleştiren unsurdur bu dil." dedi.

Görüşmede Azerbaycan diktatörü Aliyev de Rus diktatörü Putin'in meşhur uzun masasına oturtuldu.

Azerbaycan diktatörünün imza attığı anlaşma ise Azerbaycan'ı neredeyse Rusya'nın vassalı haline getiriyor. 

Anlaşmada Rusya'ya adeta Kafkaslar ve Hazar'da rahat at koşturma serbestisi verildi. Anlaşmada,  "Taraflar, Kafkaslar ve Hazar bölgelerinde istikrar ve güvenliğin sağlanması için dış politika alanında işbirliği yapacaklardır." denildi. 

Anlaşmada, NATO bahanesi ile Ukrayna'yı işgale başlayan Rus diktatörünün, gelecekte Azerbaycan'ın da NATO'ya girmesi halinde işgale zemin oluşturacak madde de var.  İlgili maddede "Rusya Federasyonu ve Azerbaycan Cumhuriyeti, diğer tarafın devlet egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne karşı kendi topraklarında örgüt ve şahısların faaliyetlerini kesinlikle önleyeceklerdir." ifadeleri yer alıyor.

Avrupa'ya doğalgaz üzerinden şantaj yapan Rusya, Azerbaycan'ın Avrupa'ya gaz satışını da anlaşmadaki ilgili madde ile engelleyebilecek. Söz konusu maddede "Rusya Federasyonu ve Azerbaycan Cumhuriyeti, diğer Tarafın çıkarlarına doğrudan veya dolaylı olarak zarar veren herhangi bir ekonomik faaliyette bulunmaktan kaçınacaktır." ifadeleri yer alıyor.


Anlaşmada iki ülke arasındaki halkların "manevi ve kültürel yakınlığının korunması" da yer aldı. Sovyetlerin dağılma sürecinde Azerbaycan halkı Rus ordusu tarafından acımasızca katledilmişti. İlgili maddede "Taraflar, ulusal mevzuatlarına uygun olarak, iki ülke halklarının manevi ve kültürel yakınlığını kapsamlı bir şekilde koruyacaklardır.Tarafların topraklarında yaşayan ulusal azınlıkların tarihi, kültürel ve dini mirasının yanı sıra etnik, dilsel ve kültürel kimliklerine yardımcı olmayı, bunların korunmasını, korunmasını ve geliştirilmesini sağlamayı ve sosyo-ekonomik hayata aktif katılımları için koşullar yaratmayı amaçlamaktadırlar. -siyasi, kültürel ve sosyo-ekonomik hayat. Bu bağlamda, Taraflar, Rusya Federasyonu ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki ekonomik, kültürel ve insani bağların genişletilmesine katkıda bulunacak diaspora kuruluşlarının faaliyetlerini ulusal mevzuat çerçevesinde teşvik etmek için adımlar atacaklardır." deniliyor.
 

putin ilham aliyev azerbaycan rusya müttefiklik anlaşması