Azerbaycan'ın Haklı Davasında "İslam Ülkesi İran" Neden Ermenistan'a Destek Oluyor

TAKİP ET

Prof. Dr. Çakmaklı, İran'ın tıpkı Karabağ'ın işgali esnasında olduğu bugün de Ermenistan'a açık bir şekilde destek vermesinin gerekçesinin Güney Azerbaycan olduğunu söyledi. Çakmaklı, "Güney Azerbaycan'ın milli kurtuluş hareketi Karabağ'dan sonra başlayacak" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı karşı harekatını başarıyla sürdürürken İran'daki Molla Rejiminin Ermenistan'a olan desteğinin bir kez daha gün yüzüne çıkması kamuoyunda tartışmalara neden oldu. İran'ın açık desteğini görmezden gelenler ve bir İslam devletinin bu tavrını anlamlandıramayanlar, soru işaretlerine bir yanıt arıyor.

Moderator.az da söz konusu soruları Erciyes Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda görev yapan Prof. Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev'e yöneltti.

"İran Ne Zaman Ermeni Yanlısı Olmadı ki"

Prof. Dr. Çakmaklı, İran'ın Azerbaycan'a karşı Ermenistan'a olan desteğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"İran ne zaman Ermeni yanlısı olmadı ki? Karabağ'ın işgalinin sebeplerinden biri de İran olmuştur. İran her zaman Dağlık Karabağ'ın ve işgal altındaki diğer bölgelerimizin Ermenistan'ın elinde kalması için çalıştı, bütün politikasını bunun üzerine kurdu, Ermenistan'a yardım etti ve onu ağır ekonomik ablukadan çıkardı. Topraklarından Ermenistan ve Dağlık Karabağ'a yoğun bir şekilde silah taşıdı… Bunu Azerbaycan'ı sevmediği için mi yaptı?

Ve sadece Kuzey Azerbaycan'dan gelen "tehditleri" püskürtmek için değil. Ayrıca Ermeniler, Perslerle aynı köklerden geldiklerinin farkındadır. Ama bakın, biz aynı dili konuşan, damarlarında aynı kanı taşıyan Orta Asya Cumhuriyetlerinden yeterince, en azından manevi destek seslerini duymuyoruz. Oysa bizim, Türkiye'nin bu kardeş halklara karşı tavrı bu mu? Şimdi Ermeni-Rus-Fars tandeminin topraklarımızı kurtarma mücadelemize karşı birleştiği gibi Türk dünyası neden tek bir platformda birleşemiyor? Azerbaycan'ı bir kenara bırakalım. Bu Türk cumhuriyetleri Türkiye'ye hangi iftiraların atıldığını görmüyor mu? Neden biri Rus kanallarına gidip Solovyov gibi bir casusa cevap vermiyor? Orta Asya ve Rusya'daki Türk toplumları ile ilgili ciddi adımlar atılmalıdır. Umarım, zaferimizin ardından bunların üzerinde durmalıyız.

Bugün Güney Azerbaycan'ın liderlerinden Mahmudali Çohraganli, İran'da yaşayan yurttaşlarımıza seslendi. Bir fikrine özellikle hak veriyorum; Güney Azerbaycan'ın kurtuluşu da bugünlerde Karabağ'da verdiğimiz savaşa bağlıdır. İran'ı korkutan işte budur. Bu nedenle Ermenistan'a yardım ediyorlar ki, Karabağ'dan sonra Güney Azerbaycan'ın milli kurtuluş hareketinin başlamasın. Buradaki kahramanlıklar Tebriz'e, Güney Azerbaycan'ın her yerine sıçrayacak. İran rejimini korkutan işte o zafer ruhudur. Kuşkusuz bunların hepsi olacak. Bölgenin lideri ve sahibi olan Türkiye, elbet bugünlerde ettiği ihanetin bedelini bir gün İran şovenizmine ödetecek. Azerbaycan da ona bugünkü ihanetinin dersini verecek. Bugün Ermenistan'a verdiğimiz ders gibi! Hepsinin sırası gelecek..."

"İsrail ile Türkiye Arasında Hiçbir Gerilim Yok, Sadece Yanlış Anlaşılmalar Var"

Azerbaycan'ın iyi ilişkilere sahip olduğu ve Karabağ'daki haklı davasında Türkiye'den sonra en fazla destek gördüğü ülke olan İsrail ile Türkiye'nin ilişkileri hakkındaki görüşleri sorulan Çakmaklı, bu soruyu şöyle yanıtladı:

"İsrail'e gelince, çatışmanın başlangıcından beri bu devlet, Azerbaycan'ın, doğrunun yanında olduğunu defalarca kanıtladı. Azerbaycan ile stratejik bir müttefik gibi hareket etti. Bunları değerlendirmeliyiz. Türkiye ile İsrail arasında soğukluk yaratan, İran gibi, bazı Arap ülkeleri gibi İslami ideolojiyi kendi çıkarları için kullananlar var. İsrail'in Türkiye'ye karşı düşmanca hiçbir tavrı yok.

Hatta Ermeniler, İsrail Knesset'ine "Ermeni soykırımı" yalanını birkaç kez getirmeye çalıştıklarında da İsrail buna devlet düzeyinde engel oldu. Doğrudur, bu meselede Azerbaycan'daki İsrail vatandaşlarının, parlamenterlerinin rolü olmuştur. Ermeniler, İsrail ile bizim ve Türkiye arasına girmeyi çok istediler, onları kendi taraflarına çekme girişimleri de oldu. Hatta İsrail'de bir Ermeni büyükelçiliği açmak girişimleri de oldu. Ancak İsrail hükümetinde bu çingene topluluğunu iyi tanıyan zeki insanlar buna izin vermedi.

Şimdi, Türkiye ve İsrail'in Azerbaycan'a modern silahlar sağladığı ve bize yardım ettiklerinden bahsediliyor. İsrail'den gelen bir açıklamayı aktarmama izin verin. Siyaset bilimci Aryeh Gut, bir programda şöyle dedi; Azerbaycan'ın yardıma ihtiyacı yoktur ve Erdoğan da demiş ki, "kendi göbek bağını kendisi kesmeye kadirdir". İsrail ile Türkiye arasında hiçbir gerginlik yoktur, sadece yanlış anlaşılmalar oldu ve bu durum da yumuşuyor. Karabağ'daki zaferden sonra inanıyorum ki, müttefikliğe dönüşecek. Sonuçta biz dostumuzu ve düşmanımızı tanımalıyız.

Ermenistan yönetiminin İsrail'in Azerbaycan'a birkaç uçakla silah göndermesini protesto etmesi de gülünçtür. Kimse için bir sır değil; Azerbaycan'ın birçok ülkeden silah almaktadır ve bu ticaret uluslararası hukuk çerçevesinde yapılmaktadır."

iran molla rejimi islam cumhuriyeti ermenistan karabağ'ın işgali azerbaycan gaffar çakmaklı mehdiyev moderator.az erciyes üniversitesi iran neden ermenistan'a destek oluyor