B12 Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

TAKİP ET

İnsan sağlığı açısından çok önemli bir yeri ve rolü bulunan B12 vitamini düzenli olarak alınmalıdır.

İnsan sağlığı açısından çok önemli bir yeri ve rolü bulunan B12 vitamini düzenli olarak alınmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve sinir sisteminin hızlı ve doğru çalışmasına yardımcı olan bu vitamin özellikle et, yumurta, balık ve sütte bolca bulunmaktadır. B12 vitamini bakımından oldukça zengin olan besinler çok fazla ısıtılmaması ve fazla pişirilmemesi tavsiye edilmektedir. Besinler çok fazla pişirilmesi ve ısıya maruz kalması B12 vitamininin azalmasına ve de etkisinin yok olmasına neden olmaktadır. B12 ne işe yarar? diyenler için belirtilenlerin bilinmesi gerekir. 

İnsan vücudu ile üretilemeyen B12 vitamini yediğimiz besinler aracılığıyla vücudumuza girmektedir. Vücutta eksik olduğu zaman farklı şekilde sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu yüzden de B12 vitamininin bulunduğu gıdaların tüketilmesi önemlidir. Karaciğer, dalak, böbrek, balık, midye, karides, alabalık, takviye tahıllar, ton balığı, süt yoğurt, peynir, ve yumurtada da B12 vitamini açısından son derece zengindir. Tüm bunların düzenli olarak tüketilmesi durumunda vitamin eksikliği yaşanmamaktadır. O halde beslenme alışkanlıklarınızı biraz da bu gıdalar üzerine yoğunlaştırarak gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz. B12 hangi gıdalarda bulunur? Sorusu için bu besinleri dikkate almak önemlidir. 

B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamin eksikliği belirtileri bazı zamanlarda rahatsızlık ciddi boyutlara gelene kadar kendini belli etmeyebilir. Semptomlar yavaş yavaş gelmeye başlayıp yoğunlaşadabilir. Bu yüzden B12 vitamin eksikliği belirtileri iyi şekilde bilinerek buna göre önlem almak gerekmektedir. Bu belirtiler ise unutkanlık, kalp çarpıntısı, güçsüzlük, depresyon, duygu durum bozuklukları, sinirlilik hali, dikkat eksikliği ve odaklanma problemi, halsizlik, üşüme, yorgunluk, el, kol ve bacaklarda uyuşmalar.

Dil üzerinde şişmeler, ağız ülserleri yani aftlar, cilt kuruluğu, saç dökülmesi ve kilo kaybı belirtiler arasında yer almaktadır. Doktorlar tarafından yapılacak olan muayene sonrasında B12 vitamin eksikliği olup olmadığı tespit edilmektedir. Kesin sonuç almak için kan testi yapılmaktadır. Bu noktada erken teşhis ve vitamin eksikliği varsa bunun önüne geçmek çok önemlidir. B12 vitamin eksikliği tedavi edilmezse ciddi şekilde kan ve nörolojik hastalıklara yol açmaktadır. B12 ne işe yarar? sorusunun yanıtı burada oldukça önemlidir ve insan sağlığı açısından çok gereklidir. 

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Vitamin eksikliğinin görünmesine birçok faktör etkili olmaktadır. Sağlık açısından diğer faydaları olsa da vejetaryen, mide küçültme ameliyatları ve beslenme şekli B12 vitamin eksikliğine neden olmaktadır. Yani vücudun alması gereken besinleri almaması durumunda vitamin eksikliği ortaya çıkmaktadır. Kilo vermek için yapılan diyetler, diyet uygulamalarında tüketilmeyen besinler bu durumu daha çok tetiklemektedir. B12 vitamin eksikliği neden olur? Diyenler için daha çok beslenme tarzını söylemek mümkündür. Et, yumurta, süt gibi besinlerin tüketilmemesi de B12 eksikliği yapar. Aynı zamanda çölyak, Crohn gibi hastalıklar da B12 vitamin eksikliğine yol açmaktadır. Bu yüzden beslenmeye ve düzenli olarak test yaptırmaya dikkat etmek gerekmektedir. 

B12 Vitamin Değerleri Nasıl Artar?

B12 vitamin eksikliği görülmesi halinde B12 vitamin değeri nasıl artar? Sorusunun yanıtı öğrenilmelidir. Haftalık olarak B12 enjeksiyonları, B12 hapları, B12 vitamin takviyesi alınmaktadır. Bu sayede değer artmaya başlar ve belirtilerde yavaş yavaş vücudu terk eder. Tüm bu takviyeleri düzenli olarak almak ve aksatmamak güzel sonular doğurmaktadır. 

Özellikle belirtmek gerekir ki B12 vitamin eksikliğinin olması vücut açısından sorun oluşturduğu gibi fazla olması durumu da sağlıklı değildir. Bu yüzden dengeli olmakta fayda vardır. B12 ne işe yarar? diyenler için tüm bu belirtilenler dikkate alınmalı ve gıdalar düzenli olarak yenmelidir. 


 

b12 b12 vitamini b12 ne işe yarar b12 vitamin değerleri b12 unutkanlık yapar mı