B12 Vitamini Eksikliği Gözü Etkiler Mi?

TAKİP ET

Yapısal açıdan en karmaşık vitamin olarak gösterilen, diğer B vitaminleri gibi suda çözülebilen ve hücre yapılarının yenilenmesini sağlayan B12 vitamininin eksikliği gözü etkiler mi?

Yapısal açıdan en karmaşık vitamin olarak gösterilen, diğer B vitaminleri gibi suda çözülebilen ve hücre yapılarının yenilenmesini sağlayan B12 vitamininin eksikliği gözü etkiler mi? Her bir vitaminin bedenimizin her bir bölgesi için gerekli olduğunu ve bu vitaminler olmadan sağlıklı bir hayat süremeyeceğimizi hepimiz biliyoruz. Gerek sosyal medyada takip ettiğimiz doktorlardan, gerek televizyondaki sağlık programlarından öğrendiğimiz, B12 vitamininin hafızamız için önemli olduğudur. Ancak eksikliğinin vücuttaki etkisi bununla sınırlı değil.

B12 vitaminini vücudumuz kendi üretemediği için günlük alınması gerekir. B12 vitamini eksik olursa ne olur? Sürekli yorgun hissetmenize neden olabilir, güçsüzlük (kas zayıflığı), hafıza ve görme problemleri gibi sağlık sorunları yaratabilir. 

Hafızamız mı Dolu? 

Ani unutkanlık, hatırlayamamak, kafa karışıklığı gibi sorunlar, çağımızın hastalıklarından kabul ediliyor. Sosyal medyada önümüze gelen hafıza testlerine yönelip kendimizi test ediyoruz. Bu konuda toplumda bir farkındalık oluşmuş durumda ve artık çoğumuz B12 eksikliğinden dolayı unutkanlık yaşayabileceğimizi biliyoruz. 

Neden Sürekli Yorgunuz? 

Gün boyu birçok işe yetişmeye çalışmak ve özellikle büyük şehirlerde sürekli bir koşuşturma içinde yaşıyor olmak, beyin yorgunluğumuzun yanında fiziksel yorgunluğumuzun da bir sebebi olduğunu düşündürtebilir bizlere; fakat B12 vitamin eksikliği de bu yorgunluğun nedeni olabilir. Bunu göz ardı etmemek gerekir. 

Göz Sağlığımızdaki Yeri

B12 vitamini eksikliği gözü etkiler mi? Dünyaya açılan kapımız olan gözlerimiz, bedenimizin en önemli organlarından biridir. Peki, gözün görme gücünü ne arttırır? Son yıllarda yapılan araştırmalar, göz sağlığımız için diğer vitaminlerin yanında B12 vitaminin de önemli olduğunu göstermiştir. B12 vitamin eksikliği, gözlerde kızarıklık ve ışık hassasiyeti gibi problemler yaşamanıza neden olabilir. Böyle sorunlar yaşıyorsanız B12 vitamin seviyenizi kontrol ettirmenizde fayda var.

B12’yi Hangi Besinlerden Elde Ederiz? 

B12 vitamin eksikliğine, beslenme alışkanlıklarında hayvansal gıda tüketmeyen, özellikle vejetaryen ve vegan kişilerde daha çok rastlanmaktadır. 65 yaş üstü bireyler de sağlık durumuna bağlı olarak B12 eksikliğinin görüldüğü gruplardandır. Ayrıca, bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar da (diyabet ilaçları vb.) B12 eksikliği yaratabilir.

B12 Vitamini En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?

Et grubu (tavuk, balık, kırmızı et) 

Karides, midye gibi deniz ürünleri 

Süt, yoğurt, yumurta gibi günlük olarak tüketmemiz gereken ve elde etmesi kolay ürünlerde bulunmaktadır. 

Yapılan araştırmalara göre, ne yediğimizin yanında bu besinleri nasıl tükettiğimiz de B12’den ne kadar faydalandığımızı belirlemektedir. Bir başka deyişle, besinlerin pişirme ısısının yüksek olması, uzun süreli kaynatma işlemleri besinin içindeki B12 vitaminin azalmasına neden olmaktadır. 

B12 Eksikliği Tedavisi Süreci Nasıldır? 

En önemli konulardan biri; B12 vitamini eksikliğinin beslenme bozukluğundan mı yoksa emilimden mi kaynaklandığını saptamaktır. Toplumda daha yaygın olan, beslenme bozukluğundan kaynaklanan B12 eksikliğinin tedavi sürecinde genellikle B12 hapı kullanılır.  Bunun yanında, B12 vitaminin emiliminin olması için pankreas, mide ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekmektedir. Aksi halde B12 vitamini emiliminde sorunlar olacağından vücutta yeterli seviyeye ulaşamayacaktır.
 
Bu vitaminin vücudumuzun sağlığı için temel taşlardan biri olduğu, nelerde bulunduğu, nasıl tüketilmesi gerektiği konularına değindik. B12 vitamini eksikliği gözü etkiler mi? sorusunun cevabı olarak, beslenme bozukluğu veya emilim konusundaki sıkıntılardan dolayı gözlerimizdeki sinirleri etkileyebileceği ve gözlerde hassasiyet yaratabileceğini de artık biliyoruz. Sağlıklı beslenme, hayatımızın her alanında olduğu gibi sosyal medyamızda her gün önümüze çıkan videolarda da bahsedilen, önemini asla yadsımamamız gereken bir konudur. Bu konularda farkındalığımızı arttırıp sağlıklı bir yaşama başlayabiliriz. 
 

b12 b12 vitamini b12 eksikliği göz