Babacan: A Planı Ortak Aday Ama Olmayabilir de

TAKİP ET

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, altılı masanın "A Planı"nın ortak adayla seçime girmek olduğunu ancak tek ihtimalin bu olmadığını söyledi.

T24'e konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 81 il 720 ilçede örgütlendiklerini belirterek "Teşkilatlarımızda sadece yönetim kurulu üyesi olan arkadaşlarımızın sayısı 12 bin 900'e çıktı" bilgisini verdi.

Altılı masanın güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde ittifak ettiğini ve şu anda açıklanan belgenin kanun diline dökülmesi ve anayasa değişikliğinin hazırlanması için çalışmalar yürütüldüğünü açıklayan Babacan, "Seçimlerden sonra anayasa değişikliği paketini hemen sunacak bir hazırlığımız var. 6'lı Masa’nın bir başka konusu seçim güvenliği. 2 Ekim’de 2. tura başlayacağız Sayın Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde. Seçime yaklaşıtığımız için biraz daha hızlı çalışmamız gereken bir dönem olacak. Birinci turda kazanmak istiyorsak hiçbir parti tek başına yapamaz, demek ki ortak adaylık modeliyle bu işi götürmek zorundayız. Mevcut Cumhurbaşkanı da MHP desteği olmasa 1. turda kazanamazdı" dedi.

Önce Yol Haritası, Sonra Aday

Ortak adaydan önce geçiş sürecinin yol haritası ve temel politika ortaklıkları kurulması gerektiğini vurgulayan Babacan, "Temel politikalarda asgari müşterekler ortak adayın yol haritası olacak. Mevcut sisteme göre seçilen Meclis ülkeyi parlamenter sisteme geçirene kadar nasıl yönetecek? Yürütme erkinin katılımcılık anlayışıyla ve yetki paylaşımı yapılarak kullanılması gerekiyor. Bu iki prensibi karşılayacak bir yol haritası gerekiyor. Seçilecek ortak aday, ‘Cumhurbaşkanı olarak tek imzayla aklıma geleni yapayım’ diyemeyecek, istişare ve yetki paylaşımıyla çalışacak" diye konuştu.

"Ortak aday altılı masadan çıkar mı?" sorusuna yanıt veren Babacan, şu ifadeleri kullandı:

 

Ortak Aday Altılı Masadan Çıkar mı?

"Bugün itibarıyla her seçeneğe açığız. 6 genel başkandan biri de olabilir, başka isim de olabilir. Aday konusu 6’lı Masa’da da konuşulmadı, biz partimizde konuşmadık. Bizim sıralamamıza göre, önce ne yapacağımızı konuşalım, sonra adayı. Parlamenter sisteme geçiş süreciyle ilgili bizim 6 ay öncesinden paylaştığımız bir şablon vardı. Her oartinin kendi çalışması masada konuşulacaktır. Mesela Cumhurbaşkanı’nın yetkileri önemli, bu yetkiler bir süre kullanılmalı mı, nasılş kullanılmalı, karar verilmesi gereken bir konu.

Cumhurbaşkanı yetkilerinin kullanılması konusunda istişare, yetki devri nasıl olacak. Cumhurbaşkanı’nın düzenleme yetkileri var; kararnameler, kararlar var, atama yetkileri var. Üst düzey yetkililerden il müdürlerine kadar atama yetkileri Cumhurbaşkanı’nda. Mesela Merkez Bankası Başkanı’nı nasıl atayacak? Bu yetki paylaşımı nasıl olacak?

Temel politika alanlarıyla ilgili 6 parti beraber nasıl çalışacak. Biz bu mekanizmanın nasıl olması gerektiğini çalıştık, bir hafta on gün içinde bitecek. Her parti bunları teknik olarak çalışmalı. Tabii ciddi bir hukuk nosyonu gerekiyor, özellikle anayasa hukuku ve idare hukuku konularında.

Beraber çalışma iradesine ilişkin çalışma, 6 parti de hazır olduğunda başlar. Asgari müşterekler konusunda test yaptık aslında tam mutabakat sağladık. Temel politikalarda anlaştığımız hususları açıklarız."

"A Planımız Ortak Aday Ama..."

"Ortak aday konusunda uzlaşma olmazsa ne olacak?" sorusuna Babacan şu yanıtı verdi::

"Olmaya da bilir! A planımız elbette ortak aday. Türkiye için doğrusunun bu olduğuna inanıyoruz. Ama olmazsa ne yapacağımızı şaşırmayacağız. Adayda uzlaşma olmazsa da altına imza attığımız taahhütlere uyarız. Mesela, ortak aday olmasa da seçim güvenliği için birlikte çalışırız. Uzlaşma olmazsa kendi adayımız olacağını söylemiştik."

ali babacan deva partisi a planı ortak aday ama olmayabilir de