Babacan: Para Basan Kurumu Borca Soktular

TAKİP ET

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, ekonomik problemler üzerinden hükumete yüklendi. Babacan "Para basan kurumu borca soktular" diyerek Merkez Bankası'nın geldiği durumu eleştirdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Muğla'nın Milas ilçesinde düzenlenen 1. Olağan Milas Kongresi'nde partililere seslendi. Ekonomi üzerinden hükumete yüklenen Babacan, "Sırf şahsi bekaları uğruna, sırf şahsi hırsları uğruna bu halkın onurunu her gün çiğniyorlar, her gün eziyorlar. Kimse kusura bakmasın, buna müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın geldiği durum üzerinden hükumeti eleştiren Babacan, "'Ekonomi büyüdü' diyorlar. Bu nasıl bir büyümedir ki, kendi açıkladıkları rakamlara göre, hem çalışan sayısı hem de çalışılan saat azaldı. Hayali bir tablo çizecekseniz bari rakamları tutarlı hale getirin.  Merkez Bankası'nın kar ettiğini süsleyip duruyorlar. Ziya Paşa'nın dediği gibi, 'Sen herkesi kör, alemi sersem mi sanırsın?". Merkez Bankası nereden kar eder? Merkez Bankası'na kar ettirdik diye övündükleri; bastıkları para, vatandaşın sırtından aldıkları faiz ve mirasyedi parasıdır. Birincisi, Merkez Bankası para basar. Kağıt paranın maliyeti yaklaşık 50 kuruş. Üzerine 200 lira yazıp, 200 liraya verir. O 50 kuruş ile 200 lira arasındaki fark karıdır. Demek ki Merkez Bankası çok para basmış, onu anlıyoruz. İkincisi, Merkez Bankası piyasaya borç verir ve karşılığında faiz alır. Merkez Bankası’nın ettiği kar, vatandaşın ödediği faizdir. Vatandaştan çok faiz aldık diyorlar.  Asıl konu, Merkez Bankası’nın elindeki dövizi sattığında muhasebede görünen kardır. Bizim bu milletin alın teriyle, üretimiyle, ihracatıyla damla damla biriktirdiğimiz rezervi bunlar iki yılda çarçur etti. O dövizin alış fiyatı da eski alış fiyatıydı, Merkez Bankası bunu 1,5 liradan, 2 liradan, 2 buçuk liradan aldı. Kaça sattıklarını açıklamıyorlar ama günü geldi 5-6 liraya sattılar. Kar ettik diye övünüyorlar. Bu neye benzer? Bir çocuğa babasından miras kalır. Diyelim ki değerli gayrimenkulü satar, der ki 'Ben para kazandım' Onu sen kazanmadın ki. Baban kazandı, sen sattın ve şimdi yiyorsun" şeklinde konuştu.

"Para basan kurumu borca soktular" diyerek geldiğimiz durumu gözler önüne seren Babacan, "Devletin başına hiç gelmeyen bir iş geldi. Para basan kurum borçlu olur mu ya? Bunu da yaptılar. Merkez Bankası’nın 140 milyar dolar döviz borcu var. Bu borcun önemli bir kısmı bankalardan zorunlu karşılık adı altında borç aldığı döviz. Diğer önemli kısmı da swap anlaşmalarıyla piyasadan ve diğer ülkelerden borç aldığı döviz. Doğmamış çocuklarımıza kadar memleketi borçlandırdılar" ifadelerini kullandı.

 

ali babacan deva partisi genel başkanı açıklama muğla milas kongre merkez bankası hükümet eleştiri borç para basan kurum