Babasından Habersiz Okudu: Sorbonne'da Doktora Yaptı

TAKİP ET

Babasının karşı çıkmasına rağmen gizlice okuyan Sultan Çetinkaya Tahtacı, Paris'te doktora yaptı.

Sultan Çetinkaya Tahtacı, Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı 20 haneli Beydere Mahallesi'nde yaşayan Havva ve Ramazan Çetinkaya çiftinin 4 çocuğundan biriydi. Sultan Çetinkaya, hayat hikayesiyle okumasına karşı çıkılan Türk kızlarına örnek oldu.

Ramazan Çetinkaya, ilkokulu bitiren kızının öğrenimine devam etmesine izin vermedi fakat Sultan Çetinkaya babasından gizli olarak okumaya devam etti.

Babasına Rağmen Okudu

Fesleğen ve yumurta satarak 17 yaşında açık öğretim üzerinden ortaokula başlayan ve liseyi de açık öğretimle bitiren Sultan Çetinkaya, sonunda öğrenimi için evini terk ederek Manisa'ya gitti ve yazları domates fabrikasında çalışmaya başladı. Burada kazandığı parayla Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne giren Sultan Çetinkaya, 3. sınıftayken Erasmus'la Fransa'ya gitti.

Fransa'da geçirdiği bir yılın ardından dönerek okulunu bitiren Çetinkaya Fransız Edebiyatı dalında yüksek lisans yaptı ve okutman oldu. Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Sorbonne Üniversitesi'nden kabul alarak doktorasını yapan Çetinkaya, şu sıralarda Paris'e gelen turistlere Eyfel Kulesi'nin rehberliğini yapıyor.

"17 Yaşıma Kadar Babama Yalvardım"

Babasının kendisini okutmak istemediğini belirten Çetinkaya, "Bunun nedenini hiçbir zaman anlayamadım. 11 yaşında ilkokulu bitirdim. 17 yaşına kadar babama beni okutması için yalvardım. Sadece babama değil büyük gördüğüm herkese yalvardım. Babam beni okutmak istemediği gibi okumak için attığım her adımda beni engelledi. Hayatımdaki en büyük başarının babamı atlatmak olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Babam Zamanla Çok Değişti"

Babasının zamanla çok değiştiğini ve üniversiteyi kazandıktan sonra kendisini tebrik ettiğini belirten Çetinkaya, "Telefonda bana ‘Kızım doğru bildiğin yolda, yalnız bile olsan, ben bile karşına çıksam beni bile dinleme’ dedi. Babamı da tebrik ediyorum, yıllar sonra da olsa yanlışını fark etti, kızının doğru yolda olduğunu anladı. Her misafir geldiğinde kızım diye başlar, 10 dakika boyunca benim muhabbetimi yapar. Babam şu an benimle gurur duyuyor" dedi.

babasından habersiz okudu sorbonne doktora yaptı sultan çetinkaya tahtacı