Babür Şah'ın Hayatı Film Oluyor

TAKİP ET

Özbekistan'da, büyük imparator Babür Şah'ın hayatı film oluyor. Kaplan'ın Doğuşu adlı kısa metrajlı filmin çekimlerine başlandığı öğrenildi.

Özbekistan basınına yansıyan haberlere göre, Babür İmparatorluğu’nun kurucusu Babür Şah’ın hayatı beyaz perdeye aktarılıyor. Özbekistan'ın ulusal haber ajansı Uzbekkino tarafından yaptırılan Inson Film Stüdyosu, 'Kaplanın Doğuşu' adlı kısa metrajlı tarihi bir filmin çekimlerine başladı. Film, Zahirüddin Muhammed Babür Şah’ın doğumundan isim almasına kadar hayat hikâyesini anlatıyor.

Filmin senaryosu, ünlü Özbekistan Türkü yazar Hayriddin (Khairiddin) Sultanov’un aynı adlı hikâyesinden uyarlandı. Filmde; Elbek Fayziev, Boir Kholmirzaev, Tamara Khazratkulova, Marzhona Ulzhaeva, Maruf Otajonov, Madina Odilova, Daler Timurov, Abdurakhmon Ochilov ve diğer ünlü oyuncular yer aldı.

Babür Şah Kimdir?

“Kalem, kelam ve kılıç imparatoru” olarak da anılan Babür Şah, dili Çağatay Türkçesi olan Babür İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Devlet adamlığının yanı sıra Türk ve Çağatay edebiyatının en ünlü şairlerinden biri olan hükümdar, idarî, askerî ve siyasi işlerinde gösterdiği başarıyı sanat alanında da göstermiş, divanlar dolusu şiir yazdığı gibi hattatlık, nakkaşlık ve bestekârlıkla da meşgul olmuştur. Çağatay dönemi edebiyatına önemli katkıları olmuş, “Hatt-ı Baburi” denilen yazı türünü geliştirmiş ve eserlerini Çağatay Türkçesi ile kaleme almıştır. 

Özbekistan Babür Şah Film Özbek Sultanov Çağatay Babür