Bağdat Büyükelçimiz Fatih Yıldız Merkeze Alındı!

TAKİP ET

Irak Türkmen Cephesi'nin eski başkanı, Türkmenlerin lideri Erşat Salihi'nin istifaya zorlanmasının ardından Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın da merkeze çekileceği iddia edilmişti. Bugün yayımlanan Resmî Gazete'de büyükelçimizin merkeze çekildiği resmen duyuruldu.

Irak'a büyükelçi olarak atandığı andan itibaren Türkmenlerin hakları için mücadele eden Bağdat Büyükelçimiz Fatih Yıldız'ın, geçtiğimiz gün merkeze çekildiği ve Ankara'ya döndüğü öne sürülmüştü.

3 Nisan 2021 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla birçok büyükelçi merkeze alınırken bunların arasında en dikkat çeken isim, Irak'taki Bağdat Büyükelçimiz Fatih Yıldız oldu. Yıldız, Irak Türkmenlerine yakınlığıyla biliniyor ve onlara desteğini gizlemiyordu. Türkmenlerin lideri Erşat Salihi'nin istifaya zorlanmasının ardından Türkmenlere müzahir Büyükelçimizin de merkeze çekilmesi Türk dış politikasına Türk'ün gözüyle bakılmadığının en bariz kanıtı.

Büyükelçi Fatih Yıldız'ın yerine getirilen isim ise Dışişleri Bakanlığı Irak ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Güney oldu. Güney, Barzani'nin medya organı Rudaw'da yayımlanan bir habere göre Kürtleri, Anadolu'nun ve Irak'ın ana unsuru olarak tanımlıyor.

Öte yandan Azerbaycan Büyükelçimiz Erkan Özoral da merkeze çekilirken yerine Cahit Bağcı atandı.

Resmi Gazete Büyükelçi atamaları Fatih Yıldız Bağdat Büyükelçisi Irak Büyükelçisi Azerbaycan Büyükelçisi Türkmenler Erşat Salihi Irak Türkmen Cephesi ITC Erkan Özoral Cahit Bağcı Ali Rıza Güney Irak Türkmenler