Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği Ateşe Verildi

TAKİP ET

Yüzlerce protestocu Bağdat'ın merkezindeki İsveç büyükelçiliğini basarak duvarlarını tırmandı ve İsveç'te yakılan Kuran'ı protesto etmek amacıyla büyükelçiliği ateşe verdi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı basın ofisinden yapılan açıklamada, Bağdat'taki tüm elçilik çalışanlarının güvende olduğu belirtilerek saldırı kınandı ve Iraklı yetkililerin diplomatik temsilcilikleri koruması gerektiğini ifade etti.

Şii elebaşı Mukteda Sadr'a bağlı Telegram grubunda ve Sadr yanlısı medyada yer alan paylaşımlara göre, gösteri Şii din adamı Mukteda Sadr'ın destekçileri tarafından İsveç'te haftalardır planlanan ikinci Kuran yakma eylemini protesto etmek için düzenlendi.

Irak'ın en güçlü figürlerinden biri olan Sadr'ın yüz binlerce takipçisi zaman zaman sokaklara dökülürken, geçen yaz Bağdat'taki elçiliklerin yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'yi işgal ederek ölümcül çatışmalara girmişlerdi.


One Baghdad adlı Telegram grubunda yayınlanan videolarda İsveç Büyükelçiliği etrafında toplanan insanların Sadr yanlısı sloganlar attığı ve büyükelçilik binasına saldırdığı görülüyor.

Daha sonra çekilen videolarda büyükelçilik binasından dumanlar yükseldiği ve protestocuların binanın çatısına çıktığı görüldü.

Bağdat İsveç Irak Büyükelçilik Protesto Kuran