Bağımsız Kurul Raporu: Çin Pandemi ile Mücadelede Geç Kaldı, Dünya Bu Salgından Kaçınabilirdi

TAKİP ET

DSÖ'nün Çin virüsünü araştırması için görevlendirdiği bağımsız uzmanlar, Çin'in pandemi ile mücadelede geç kaldığını ve dünyanın bu salgından kaçınamadığını dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Çin virüsüne ilişkin rapor hazırlamaları için görevlendirilen bağımsız uzmanlar, dünyada milyonlarca insanın ölümüne ve küresel çapta ekonomik krizlere sebep olan Çin virüsü pandemisinde, Çin'in geç kaldığını belirtti.

Geçtiğimiz gün yayımlanan raporda uzmanlar, Çin virüsü salgınını 21. yüzyılın Çernobil'i olarak nitelendirirken, uyarı ve koruma sistemlerinde geniş çapta acil düzenlemeler yapılması çağrısı yaptılar.

DSÖ üye ülkeleri tarafından 2020 Mayıs ayında alınan karar gereğince Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından kurulan ve 13 uzmandan oluşan bağımsız komite, DSÖ'nün salgını ele alış şeklini ve özellikle de maske kullanımını tavsiye etmeden geç kalmasını eleştirdi.

Kurulun eş bakanı eski Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark “Çin’de çok net gecikmelerin olduğunu söylememiz mümkün, ancak her yerde gecikmeler vardı” değerlendirmesinde bulundu. Clark “WHO’ya bilgiler ulaşmaya başladığında, WHO’nun salgın tehlikesini ve araştırmak adından hızla onaylamak için yeterli yetkiye sahip olmadığı açıktı” şeklinde konuştu. Raporda “Virüs yayılırken, bilgiler biriktiği, karşılıklı birçok resmi e-postalara yanıt beklenirken kararlar alınmasının ertelendiği” ifade edildi.

Uzmanlar, 2019 Aralık ayının ikinci yarısında kaynağı bilinmeyen ilk zatürre vakalarının bildirilmesi ile 30 Ocak’ta WHO’nun küresel bir sağlık acil durumu ilan etmesi arasında ‘çok uzun bir zamanın geçtiği' görüşünü paylaştı.
 

dünya sağlık örgütü who dsö araştırma bağımsız kurul rapor inceleme dünya bu salgından kaçınabilirdi çin geç kaldı pandemi covid-19 koronavirüs mücadele çin virüsü